DECIZIE DEFINITIVĂ – Primarul Cherecheș condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, sentința este definitivă: a fost căutat de polițiști acasă, dar nu a fost găsit

5
4403
Cătălin Cherecheș, fost primar al municipiului Baia Mare

AL DOILEA PRIMAR AL BĂII MARI CONDAMNAT DEFINITIV PENTRU CORUPȚIE. Vineri, 24 noiembrie 2023, în apelul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la procesul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Completul 5A al Secției Penală a Curții de Apel Cluj, format din judecătorii Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și Monica Ioana Șortan, a hotărât să mențină hotărârea principală pronunțată în primă fază procesuală: 5 ani de închisoare cu executare.

 

De asemenea, instanța a schimbat pedeapsa complementară, majorând de la 4 ani la 5 ani perioada de interdicție de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa funcţia de primar.

 

Primarul Cherecheș nu a fost prezent la Curtea de Apel Cluj. Sentința este definitivă și a fost comunicată părților. Conform legii, Cherecheș trebuie să se predea la Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, de unde trebuie dus la Penitenciarul Gherla, unde timp de 21 de zile este ținut în carantină, după care intră în regimul penitenciar normal.

 

Surse 2mnews au precizat că polițiștii l-au căutat deja pe condamnatul Cherecheș la domiciliul său, dar nu l-au găsit.

 

ACTUALIZARE. În urma deciziei Completului 5A, prin care a fost admis practic apelul DNA (pentru că nu doar Cherecheș a depus apel la sentința din 24 februarie 2022, ci și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj), pedeapsa complementară (de 5 ani interzicerea deținerii unei funcții de autoritate publică, inclusiv cea de primar) se calculează după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

 

De asemenea, se menține sechestrul asigurător instituit în 18 mai 2016 pentru autoturismul Porsche Cayenne, terenului intravilan în suprafaţă de 74 mp şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până când Cherecheș nu va plăti 65.000 lei şi 5.000 euro, precum și 57.000 lei și încă 17.000 lei cheltuieli judiciare (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel). Sentința este definitivă. Pronunţată azi, data de 24 noiembrie 2023, prin punerea deciziei la dispoziţia apelantului-inculpat şi procurorului prin intermediul grefei Curţii.

 

Cherecheș este cel de-al doilea primar al municipiului Baia Mare care își finalizează mandatul înainte de termen pentru a merge la închisoare (dacă o să-l mai găsească) pentru fapte de corupție.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. @jurnalist:tare esti priceput in a scrie despre Chereches. Zi-ne si noua ce calitati trebuie sa aiba un primar? care Primar ar fi bun pentru Baia Mare? Sa stim si noi pe cine sa alegem

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here