CORECȚIILE MINCIUNILOR – Primăria Baia Mare rectifică bugetul pe 2023 și suplimentează cu peste 28 de milioane de lei bugetele a 6 servicii și al clubului Minaur

0
5038
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

STRATEGIA RECTIFICĂRII VS. MANIPULAREA OPINIEI PUBLICE. Bugetele a 4 servicii din subordinea Primăriei Baia Mare și a clubului Minaur vor fi majorate cu peste 28,67 de milioane de lei (exact: 28.672.500 lei), în prima rectificare financiară a funcționării administrației municipale din acest an, care va fi aprobată luni, 31 iulie 2023, în ședința ordinară a Consiliului Local.

 

Explicație: de ce se fac rectificările bugetare, de fapt

 

Aceste rectificări bugetare sunt făcute, așa cum am mai explicat de numeroase ori, pentru că bugetele publice (și cel al Băii Mari) sunt create pe minciuni menite să manipuleze opinia publică, la începutul anului fiind deliberat înscrise la valori mai mici necesare pentru funcționarea serviciilor, pentru ca șefii administrațiilor publice să poată declara scriptic mare parte din bani ca fiind repartizați părții de dezvoltare (investițiilor).

 

Ulterior, bugetele acestor instituții sunt reglate/rectificate, treptat fiind repartizate noi alocări financiare părții de funcționare, la finalul anului bugetul alocat real dezvoltării (investițiilor) fiind de circa 20-25%, față de cel clamat la începutul anului (de 55-60%). Implicit, mare parte a proiectelor de investiție cărora li se alocă sume la începutul anului sunt, de fapt, nefinanțate, rămânând proiecte desenate (proiecte pe hârtie/utopice/pe care oricum nu au de gând să le finanțeze).

 

Din ce bani sunt majorate bugetele acestor servicii din subordinea primăriei? Practic, din banii alocați unor proiecte de dezvoltare. Scripitc, sunt majorate din pix încasările estimate (de multe ori la valori de domeniul fantasticului: de pildă, la această rectificare bugetară, printre altele, a fost majorat scriptic că Primăria va încasa din amenzi cu peste 20,5 milioane de lei mai mult decât a estimat la începutul anului – când oricum a estimat mai mult decât încasează faptic -, cu peste 18 milioane de lei mai mult din impozitul auto și cu peste 45,5 milioane de lei mai mult decât a estimat la începutul anului din impozitul pe clădiri/locuințe și terenuri – de-a dreptul utopic în contextul în care Primăria Baia Mare are unul dintre cele mai scăzute grade de încasări a acestor impozite dintre toate municipiile din țară).

 

Câștigătorii rectificării

 

Cea mai consistentă majorare va merge la Direcția de Asistență Socială, al cărei buget pe anul 2023 va fi majorat cu peste 9,2 milioane de lei (în urma majorării de astăzi, instituția va avea un buget de peste 94,38 milioane de lei). De asemenea, bugetul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) va fi majorat cu 8 milioane de lei (ajungând astfel la aproape 40 de milioane de lei).

 

O majorare a bugetului cu 1,74 milioane de lei va fi alocată Teatrului Municipal Baia Mare (știți problemele: din cauza respectării de conducerea instituției a normativelor trasate de Executivul Primăriei prin înscrierea unui buget fals, insuficient la funcționare, actorii și-au primit doar 50% din salariile aferente lunii iunie), bugetul acestei instituții urmând să ajungă la 7,66 milioane de lei. De asemenea, Spitalul TBC va primi o majorare a bugetului cu 620.500 lei, ajungând la un buget de peste 79,5 milioane de lei.

 

Și bugetul (subdimensionat la începutul anului) al serviciului Creșe va fi majorat cu 664.000 lei, urmând să se stabilească (deocamdată) la aproape 3,5 milioane de lei. O majorare bugetară va fi aprobată și pentru nou-creatul serviciu Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, acesta urmând să fie majorat cu 322.500 lei, fapt care va ridica bugetul anual la peste 1,43 milioane de lei.

 

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare va primi o majorare bugetară cu peste 8,12 milioane de lei, fiind deocamdată stabilit la aproape 22,6 milioane de lei (exact:  22.587.500 lei). Evident, vor urma și alte majorări bugetare de-a lungul anului, iar la 31 decembrie 2023 vă vom anunța care a fost bugetul real alocat de Primăria Baia Mare pentru funcționare și care a fost pentru dezvoltare, comparativ cu alocările procentuale recitate de primarul Cătălin Cherecheș la începutul acestui an (diferențele fiind semnificative).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here