CONTRACT – 8 case tradiționale din comuna maramureșeană Bogdan Vodă vor fi restaurate cu 2,7 milioane de lei și introduse într-un circuit turistic al arhitecturii tradiționale din lemn

0
2029

PATRIMONIUL VERNACULAR – BOGDAN VODĂ. Administrația județeană din Maramureș a introdus în licitație un contract estimat la 2,7 milioane de lei (exact: 2.713.390,13 lei, sumă care include TVA) și care constă în proiectare și execuție a reabilitării/restaurării a 8 case tradiționale aflate în localitățile Bogdan Vodă și Bocicoel (com. Bogdan Vodă), pentru a fi introduse într-un circuit turistic al arhitecturii tradiționale din lemn.

 

Contractul, care este finanțat din fonduri europene nerambursabile (prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR), așteaptă oferte până la 6 februarie 2024 și va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 40%, experiența profesională a doi experți-cheie 30%, durata de garanție 20% – aceasta trebuie să fie cuprinsă între 3 ani și 5 ani – și metodologia de execuție 10%).

 

Cele 8 case care urmează să fie restaurate sunt următoarele:

 

• Gospodărie sat Bogdan Vodă nr. 578 (Casa de lemn Deac Vasile Moșu, monument categoria A);

• Gospodărie sat Bogdan Vodă nr. 740;

• Gospodărie sat Bocicoel nr. 173;

• Gospodărie sat Bocicoel nr. 210;

• Gospodărie sat Bocicoel nr. 363;

• Gospodăria sat Bogdan Vodă nr. 350;

• Gospodărie sat Bocicoel nr. 117;

• Gospodărie sat Bocicoel nr. 466.

 

Proiectulul „Patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă”, promovat de către Consiliul Județean Maramureș, este finanțat prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și presupune lucrări necesare aducerii construcțiilor tradiționale în grad de confort și, pe cât posibil, de eficiență energetică la standarde actuale, alegerea unei soluții de iluminat natural care să se încadreze în specificul local, amenajarea incintei și sistematizarea terenului în jurul caselor (prin realizarea de drenuri și trotuare permeabile care să îndepărteze apele meteorice de soclul casei).

 

Prin această investiție este vizată punerea în valoare a unor imobile remarcabile ale arhitecturii tradiționale vernaculare din lemn, dar care sunt în stare de degradare. De asemenea, după reabilitările gospodăriilor, acestea vor fi introduse într-un circuit (la nivel național vor fi create 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România), făcând posibilă organizarea de expoziții comune și mici evenimente menite să crească impactul turistic și economic al zonei.

 

Consiliul Județean Maramureș are semnate contracte de finanțare nerambursabile de circa 15,1 milioane de lei pentru 36 de gospodării tradiționale (câte 8 din comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă și 12 din satul Breb). În paralel, au fost demarate și activitățile de promovare a rutelor culturale/turistice incluse în Programul România Atractivă, care presupune digitalizarea rutelor, semnalistică și aplicații pentru telefon (județul Maramureș face parte din acest program, atât cu Ruta Satelor cu Arhitectura Tradițională, cât și cu Traseul Gastronomiei Tradiționale Românești – la ultimul, proiectele „Maramureș, plai cu bucate din mălai” promovează destinații din țările Chioarului, Codrului, Maramureșului și Lăpușului).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here