CONTINUĂ SCANDALUL DEȘEURILOR – Primăria Groși a dat în judecată Consiliul Județean și îi cere să-și mute muntele de gunoi de pe raza comunei

0
2366

CU GUNOIUL LA TRIBUNAL. Administrația publică locală a comunei Groși a anunțat, prin primarul Florin Daniel Boltea (PNL) că a contestat în instanță, ca fiind nelegală, hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș care permite operatorului de salubritate Drusal SA Baia Mare să depună gunoi pe platforma temporară de deșeuri menajere din Satu Nou de Jos, în pofida deciziei Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș care a sistat operarea (respectiv depunerea deșeurilor pe respectiva platformă temporară), din cauza depășirii cantităților autorizate.

 

Decizia de a acționa în instanță administrația județeană și CJSU Maramureș a fost luată în urma unei Hotărâri a Consiliului Local Groși (nr. 40/2020) și a fost motivată prin faptul că prima entitate este unitatea administrativă responsabilă pentru managementul deșeurilor, iar cea de-a doua a făcut posibilă continuarea unei “situații deosebit de grave” pe teritoriul comunei.

 

Primarul Boltea a menționat că va cere în instanță mutarea de către CJ Maramureș a depozitului temporar de deșeuri pe un alt amplasament în afara comunei Groși și stabilirea unei amenzi civile pentru fiecare zi de întârziere. Proiectul a devenit hotărâre prin votul a 8 din cei 10 aleși locali ai comunei, doi dintre consilieri opunându-se (prin abținere), respectiv viceprimarul Gavril Ardusătan (PSD) și fostul primar Gheorghe Lupan (PSD).

 

 

Vă reamintim că în 5 august 2020, APM Maramureș a decis, din cauza depășirii cantităților de deșeuri înscrise în autorizare, suspendarea activității de depozitare a deșeurilor pe cele două platforme temporare din județ (localizate în Teplița – Sighetu Marmației și Satu Nou de Jos – Groși și operate de firmele Herodot Grup, respectiv Drusal SA), însă CJSU Maramureș a hotărât în 6 august 2020, fără nicio explicație legală, că firmele pot opera respectivele platforme până la expirarea termenelor din autorizațiile de mediu inițiale (respectiv până în 10 octombrie 2020 – Drusal și până în 15 februarie 2021 – Herodot).

 

S-a ajuns în situația aceasta din cauza incompetenței lui Mircea Man (la data faptelor PDL, acum PNL), Zamfir Flore Ciceu (la data faptelor PC, acum PNL) și Gabriel Valer Zetea (și la data faptelor și acum PSD). Ei sunt cei care au condus administrația județului în ultimii 12 ani și care n-au fost în stare să finalizeze Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, un proiect care a consumat până acum peste 100 de milioane de euro din fonduri europene, naționale și județene.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here