MARAMUREȘ – Pensionari și șefi la stat, cu venituri lunare nete de 12.000-16.000 de lei, Marinescu și Dumuța trebuie să renunțe la pensii din 2020

6
4798
Dumitru Dumuța, Emil Marinescu

CUMUL PENSIE + SALARIU. Începând din 1 ianuarie 2020, Emil Marinescu (59 de ani), director general Drumuri și Poduri SA Maramureș (firmă deținută de CJ Maramureș) și Dumitru Dumuța (70 de ani), administrator public al județului Maramureș, trebuie să opteze pentru salariu/remunerație sau pensie, fiind interzisă cumularea acestora. în acest moment, cei doi cumulează venituri nete („în mână”) de 12.000-15.000 de lei pe lună.

 

Ce zice noua lege

 

În situația lui Marinescu și Dumuța, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice sunt 32.077 de pensionari din sistemul public, care iau şi salariu la stat (numărul nu cuprinde sistemele neintegrate sistemului public de pensii: sistemele de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, casele de pensii ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații). Cumulul celor două venituri obţinute de la stat și de la angajatori de stat va fi interzis din 2020, Guvernul finalizând forma legii.

 

Conform formei finale a legii care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat,  “beneficiarii dreptului la pensie (…) care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice (…), indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, ori de o unitate administativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”.

 

După adoptarea legii, cei în cauză au la dispoziție 15 zile să aleagă, în scris, între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă. Dacă nu o fac, le încetează de drept contractul de muncă. De asemenea, angajatorul (în cazul celor doi, Consiliul Județean Maramureș) are obligația să ia măsurile necesare constatării cazurilor de cumul de pensie şi salariu la stat și în termen de 5 zile lucrătoare de la exprimarea opţiunii celor în cauză să notifice în scris casa teritoriale de pensii (în cazul celor doi, Casa Județeană de Pensii Maramureș).

 

Cine e Emil Marinescu

 

Din 2004, când s-a pensionat la vârsta de 44 de ani, ca securiștii, Emil Marinescu lucrează exclusiv în administrația publică (vicepreședinte CJ Maramureș 2004-2016, director comercial Drumuri și Poduri SA 2016-2018, director general Drumuri și Poduri SA din 2018), plus pensia (pentru că încalcă legea fără să-l sancționeze nimeni, Marinescu nu-și publică declarația de avere, totuși, în 2015 avea o pensie netă de 3.500 de lei)

 

De la nașterea sa și până acum, Marinescu a fost consecvent profesional, având doar trei meserii. A muncit efectiv în meseria sa (inginer minier) doar 23 de ani (1981-2004, la Herja), pensionându-se rapid, ca securiștii, și cumulând o pensie substanțială de lucrător în subteran cu un salariu reconfortant de șef în administrația județeană.

 

După meseria de bază, Marinescu a fost cel mai mult vicepreședinte al CJ Maramureș: 12 ani (2004-2016), adică aproape un sfert din viață – când s-a dat plecat (în 2016), i s-a donat și fotoliul din piele, care nu mai putea fi folosit de altcineva pentru că deja luase forma șezutului său și, oricum, era obiect de inventar cu norma de casare îndeplinită.

 

În loc de un baston, însă, pesedistul șef al județului, Gabriel Valer Zetea (președintele CJ Maramureș), i-a oferit subalternului său politic o funcție de director la Drumuri și Poduri, instituția controlată de CJ Maramureș.

 

Deși Marinescu încalcă legea (nesancționat de nimeni) nefăcându-și publică declarația de avere și cea de interese, 2mnews a aflat că pesedistul pus de Zetea șef la Drumuri și Poduri este plătit cu o remunerație lunară de 12.240 lei. În plus, Marinescu încasa în anul 2015 o pensie de 3.500 de lei pe lună – acum, această pensie e probabil dublă, însă am contabilizat doar sumele pe care le putem proba. Total: Marinescu cumulează venituri de 15.740 de lei net (în mână) pe lună.

 

Cine e Dumitru Dumuța

 

Dumitru Dumuța (npscut în 6 octombrie 1949, 70 de ani) este un pensionar care a lucrat o viață la stat și care nu s-a dat dus în pensie decât forțat, în martie 2015, acceptând să încalce legea, instigat de actualul liberal Zamfir Flore Ciceu (pe atunci președinte al CJ Maramureș) pe considerent că nu o să i se întâmple nimic.

 

A plecat în pensie din funcția de secretar al județului, la o jumătate de an după ce era obligat de lege (octombrie 2014) să își depună dosarul de pensionare, la presiunea presei locale și a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

 

La scurt timp, însă, după doar câteva luni, Dumuța a revenit în slujba călduță de la stat, fiind numit în funcția publică de administrator al județului (denumirea completă administrator public județean, denumirea veche county manager). Ca administrator al județului Maramureș are venituri lunare de aproape 8.900 de lei “în mână”, plus o pensie, tot de la stat, de 3.000 de lei/lună, cumulând așadar venituri lunare de 11.900 de lei (echivalentul a aproape 2.500 de euro).

 

Acestea sunt doar două cazuri de șefi în instituții publice din Maramureș, care cumulează pensia de stat cu leafa de stat. Pentru că se poate. Mai exact, pentru că s-a putut.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. ACESTI INDIVIZI AU FACUT MAGII NEGRE SĂ FIE CONSIDERATI DE NEINLOCUIT! ALTFEL NU SE EXPLICA CUM SI DE CE ASTFEL DE INDIVIZI SUNT MENTINUTI IMPOTRIVA PREVEDERILOR LEGALE,

  2. Sa nu uitam de Teodor Ardelean, 69 ani, omul-orchestra, director la Biblioteca judeteana (5000 lei/luna), pensionar de la aceasi biblioteca (3000 lei), pensionar de la Senat (alti 3000), consilier judetean (1000) si membru in CA Intervalco (aproape 1000 lei/luna).

  3. La Sighet e si Marius Volcovinschi, director la Directia Sociala, fost sef la jandarmi de unde are pensie de peste 6000 pe luna si salar la primarie de peste 7000 pe luna.

  4. La Sighet, Todinca Gheorghe, directorul Muzeului (67 ani) ia si pensie de la stat (vreo 2000 lei) si salar (vreo 6000), iar Dorel Todea (71 de ani) directorul Centrului Cultural, ia si pensie de la stat (2500) si salar de sef (vreo 6000 lei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here