BAIA MARE – Hotelul „Minerul” și spațiile comerciale de la parterul edificiului urmează să fie expropriate de municipalitate

2
2989
Clădirea Hotel-Restaurant „Minerul” din Baia Mare (foto: Bagyinszki Zoltan)

PROCEDURĂ. Luni, 12 martie, se declanșează o nouă operațiune a municipalității băimărene în tentativa de redobândire (de această dată parțială) a Complexului Hotel-Restaurant Minerul, edificiu construit în anul 1874 sub denumirea Hotelul „Regele Ștefan” (“Istvan Kiraly”) și reedificat în anul 1905, după ce a fost mistuit într-un incendiu devastator.

 

Complexul a costat 92.728 de forinți și 72 de creițari, echivalentul a 1 milion de dolari, într-o vreme în care moneda de 1 dolar era din aur, investiția fiind suportată exclusiv din bugetul Primăriei Baia Mare și din donații ale localnicilor. La vremea respectivă, prețul achitat pentru edificarea clădirii era, conform cotațiilor bursei din New York din anul 1874, echivalentul a aproape 120 de kilograme de aur de 24 de karate. Astăzi, această cantitate de aur valorează aproximativ 6 milioane de dolari. Totuși, la nouă ani după căderea comunismului, deși clădirea a aparținut întotdeauna orașului Baia Mare, a fost vândută abuziv de o instituție a statului român cu suma de 351.000 de dolari, adică de 16 de ori mai puțin.

 

foto: Bagyinszki Zoltan

În urmă cu 6 ani, municipalitatea a reușit să intre în posesia cinematografului de la parterul clădirii (fosta sală de bal din perioada interbelică), iar acum vrea să demareze procedurile pentru declararea utilității publice în vederea exproprierii a patru spații de la parterul imobilului, pentru realizarea unor lucrări de interes public, în vederea punerii în valoare a monumentului istoric. Cele patru spații sunt: hotelul-restaurant (actualmente în stadiu de reabilitare), magazinul de chimicale (actualmente neutilizat), magazinul Maracarn 2 (actualmente bar) și magazinul utilizat tot ca bar.

 

Practic, Primăria vrea să recâștige prin expropriere toate spațiile care-i lipsesc din patrimoniu pentru a deveni proprietara întregului edificiu. La începutul săptămânii viitoare, consilierii municipali vor aproba contractarea realizării documentației tehnice necesare întocmirii Memoriului Justificativ, evaluării costurilor și duratei de realizare a lucrării, mandatându-l pe primarul Cătălin Cherecheș să efectueze demersurile de inițiere a procedurilor de declanșare a exproprierii pentru cauză de utilitate publică a respectivelor spații. De asemenea, Direcția Generală Administraţie Publică Locală, Arhitectul-Șef, Direcția Patrimoniu și Direcția Achiziții vor fi entitățile publice desemnate să ducă la îndeplinire hotărârea.

 

Simplificat: după ce a asistat inertă la furtul instituțional al unei clădiri-emblematice pe care o avea în proprietate, Primăria va recumpăra edificiul. Nu este prima tentativă de acest gen, ultima oară doar pentru partea de hotel-restaurant (cea mai importantă) fiind avansată suma de 8 milioane de euro. De urmărit procesul…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here