CONCURS DE PROIECTE ȘCOLARE – Trei burse Dr. Julius Morar (Mandel) pentru elevii maramureșeni din clasele VII-IX

0
145

STUDIU: ISTORIA ȘI CULTURA EVREILOR MARAMUREȘENI. Bursa Dr. Julius Morar (Mandel) a fost înființată în anul 2023, cu sprijinul familiei regretatului doctor, de către Asociația Maramureș Heritage. Această bursă se adresează elevilor claselor VII-XI din cadrul unităților școlare maramureșene. Elevii trebuie să realizeze un proiect școlar având ca subiect moștenirea evreilor din localitățile lor sau din județul Maramureș. La finalul anului școlar 2023-2024 se vor acorda trei burse, fiecare în valoare de 500 lei.

 

Cei interesați trebuie să trimită un e-mail la [email protected] cu titlul proiectului – nume elev – unitate școlară. Mai multe informații și detalii se pot obține la adresa de e-mail menționată mai sus.

 

Proiectele realizate se vor trimite până în 15 mai 2024, pe adresa de e-mail [email protected], însoțite de o scrisoare de recomandare din partea unui profesor de la școala elevului/ei.

 

Beneficiarii acestei burse, vor fi aleși de către reprezentații familiei Dr. Julius Morar și de președintele Asociației Maramureș Heritage.

 

Nu este o bursă socială și nici o bursă de merit! Scopul acestei burse este ca tinerii să descopere, cerceteze și să cunoască istoria și cultura evreilor maramureșeni.

 

Cine a fost dr. Julius Morar (Mandel)

 

Dr. Julius Morar (Mandel) s-a născut în Baia Mare la 22 iulie 1915. Părinții săi au fost Margit și Menhart Mandel. Iubita și frumoasa lui soră mai mare, Buschke, a fost Miss Transilvania și s-a căsătorit cu doctorul Berkowitz din Satu Mare. Au avut un fiu, Tomi. Toți trei au murit la Auschwitz când Tomi avea doar 8 ani.

 

Julius și fratele său mai mare, Artur, au urmat amândoi facultatea de medicină din Cluj, o raritate atunci pentru orice familie, mai ales evreiască. Artur a devenit medic obstetrician/ginecolog, în timp ce Julius a devenit medic internist specializat mai întâi în dermatologie și mai târziu în boli infecțioase. Ambii frați au fost în lagăre de muncă forțată. Din păcate, Artur a murit de tifos într-un astfel de lagăr.

 

Iulius s-a întors în Baia Mare după cel de-al Doilea Război Mondial, însă întreaga lui familie a fost ucisă. Începând cu curaj, lucru pe care l-a făcut în mod repetat de-a lungul vieții sale lungi, Julius s-a căsătorit cu Olga Matyas și au avut trei copii, George, Susan și Eva. În 1961 au emigrat în Israel, lăsând totul în urmă. Datorită generozității miraculoase a domnului Julius Steinberg, în 1965 au ajuns în SUA.

 

De-a lungul vieții sale, doctorul Morar, cu vocea sa profundă, integritatea, strălucirea și smerenia, i-a impresionat imediat pe toți pe care i-a întâlnit ca tzadik.

 

Asociația Maramureș HeritageATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here