COMISII REUNITE – Senatorul Niculescu-Țâgârlaș, întâlnire de lucru cu raportorul Consiliului Europei privind implementarea hotărârilor CEDO

0
235

ARMONIZAREA CU LEGISLAȚIA EUROPEANĂ. Membrii Delegației Parlamentului României la APCE și membrii comisiilor juridice, pentru drepturile omului și, respectiv, pentru sănătate din Senat și Camera Deputaților au avut marți, 15 noiembrie 2022, întâlniri cu raportorul Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri juridice și drepturile omului, Constantinos Efstathiou  aparținând Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor, în contextul vizitei pe care parlamentarul cipriot o efectuează în 15 și 16 noiembrie la București, în documentarea și pregătirea celui de-al 11-lea raport privind implementarea hotărârilor CEDO.

 

Senatul a fost reprezentat la această întâlnire de: senatorul Titus Corlățean și senatoarea Simona Spătaru, membri ai Delegației române la APCE, senatoarea Anca Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senatorul prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de sănătate, senatorii Patricia Simina Arina Moș și Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

 

Raportorul european a avut o întâlnire și în plen cu membrii celor patru comisii reunite ale Parlamentului României, ședință care a fost prezidată de senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului și membru al Delegației române la APCE.

 

În cadrul dezbaterii, președintele Comisiei juridice a Senatului a trecut în revistă proiectele de legi aflate în diverse faze de dezbatere ale procesului legislativ, proiecte care urmăresc modificarea legislației interne în vederea remedierii deficiențelor constatate în hotărârile pronunțate împotriva României, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

 

Senatorul liberal Cristian Niculescu-Țâgârlaș  a menționat că noile legi ale justiției recent adoptate, au inclus în text posibilitatea contestării la instanța de contencios administrativ a măsurii revocării din funcție a procurorilor cu funcție de conducere, fiind astfel eliminată deficiența constatată în cauza Kövesi (imposibilitatea contestării încetării premature a mandatului la conducerea DNA).

 

În cursul discuțiilor purtate, paralementarul liberal maramureșean s-a referit, de asemenea, la inițiativa legislativă pe care a demarat-o personal privind modificarea OUG 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, demers care are ca scop respectarea principiului egalității între stat și cetățean.

 

Tot în contextul menționat, senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a făcut referire și la memorandumul Guvernului referitor la măsurile privind garantarea executării hotărârilor judecătorești împotriva unui debitor public, conform jurisprudenței CEDO care vizează neexecutarea sau executarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești pronunțate împotriva unui debitor public (grupul de cauze Săcăleanu împotriva României).

 

Întânirea a confirmat parcursul pozitiv al legislativului din România, în ceea ce privește modificarea și armonizarea legislației naționale cu legislația europeană, precum și implementarea hotărârilor CEDO.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-Țâgârlaș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here