COMEMORARE – 12 ani de la furtul tiparului sigiliului orașului Baia Mare: infracțiunea s-a prescris, dar obiectul este “căutat în continuare” de Poliție

1
715

NE-AU FURAT TOT CE-AU VRUT. N-AM RECUPERAT NIMIC. Tiparul sigiliului mare al orașului Baia Mare, lucrat din argint într-un atelier transilvănean la mijlocul secolului al XIV-lea, a fost furat în urmă cu 12 ani, la 28 iulie 2011, din expoziția permanentă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare și nu a mai fost găsit. Între timp, infracțiunea s-a prescris (după 10 ani) – chiar dacă ar fi identificaţi, autorii furtului nu vor putea fi traşi la răspundere -, dar dosarul de urmărire a acestui bun de patrimoniu cultural a rămas deschis.

 

Oficial și polițienește, ți se va spune că bunul respectiv “este urmărit prin mijloace specifice”. Faptic, acesta a fost inclus pe site-ul Poliţiei Române la secțiunea Obiecte furate (pag. 35) și se așteaptă ca vreun potențial achizitor să ia cunoștință despre faptul că tiparul este furat și să sesizeze Poliția. Altfel, cercetările au fost întrerupte la mai puțin de un an de la comiterea furtului.

 

Tiparul sigiliului mare al orașului Baia Mare, în formă octogonală (cu diametrul de 7,4 cm și grosimea de 0,4 cm), are în centru un peisaj de munte stilizat, cu câte trei trepte pe laturi, iar pe culmile muntelui tronează (probabil) regele Ștefan cel Sfânt, patronul orașului. La poalele muntelui este redată o intrare boltită de mină și un miner la lucru, precum și o pajiște cu o grămadă de minereu și un alt miner care adună cu sapa bulgării de rocă.

Și alt obiect semnificativ al Maramureșului, sfera din calcit ying&yang, un valoros specimen de mineralogie (prezentat de specialiști ca fiind un eșantion unicat mondial), furat la 26 ianuarie 2014 din Muzeul de Minaralogie din Baia Mare și, la fel, negăsit, apare și el inclus în secțiunea Obiecte furate pe site-ul Poliției Române (la pag. 25).

 

Sfera unicat este descrisă pe înțelesul tururor: “Agregat sferic, fără urmă de prindere, din cristale romboedrice înşeuate aplatizate de calcit, jumătate a eşantionului de culoare albă, jumătate de culoare neagră cu delimitare liniară a culorilor. Cu dimensiuni 8x8x8 cm, greutate 420 gr.”.

 

… deci, șșșttt, se lucrează!

 

* Foto mare: @Rotary Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here