„BUNUL” GOSPODAR – Municipalitatea Băii Mari închiriază peste 11.000 mp care deservesc Cariera Blidari cu 1.560 lei/lună, până acum încasa… 188 lei/lună

7
6091

TERENUL MAI IEFTIN DECÂT UN COVRIG. Ce puteai face în perioada comunistă cu 1 leu, știm cu toții: bani (unde „bani” este subdiviziunea monedei naționale, adică „mărunți”). Știm asta conform sloganului decrepit: „Azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui”.

 

Dar ce mai poți face astăzi cu 1 leu? În principiu, poți să închiriezi timp de… un an (!) 1 mp de teren de la darnica Primărie din Baia Mare. Bine, nu chiar cu 1 leu, mai pui ceva „mărunți” (nu mulți, până la 1,7 lei) și te încadrezi. Ai 170 de lei, închiriezi 100 mp timp de un an. Dacă ceva nu sună bine, lecturați pentru detalii…

 

Gata, s-a rezolvat: în loc de 0,2 lei/mp/an, să fie 1,7 lei/mp/an

 

Cariera de andezit Blidari, situată la vreo 25 de kilometri de municipiul Baia Mare, pe malul stâng al Văii Stur, este situată pe un teren privat și este gestionată de foarte mulți ani de firma Stur SRL, acum deținută (în procente egale) de Octavian Lupșe și Vlad Paul Lupșe.

 

Numai că accesul în carieră se face pe un teren de 11.040 mp care aparține municipalității și pe care firma care extrage piatră ornamentală și piatră pentru construcții îl folosește pentru depozitarea produselor extrase și ca spațiu pentru clădirile aferente activității. Firma a închiriat acest teren de la Primăria Baia Mare în anul 2002 pe o perioadă de 20 de ani. Și a plătit o concesiune de… 2.264 lei/an. Adică 0,2 lei/mp/an.

 

Până în anul 2022 inclusiv s-a încasat 2.264 de lei/an pentru concesionarea a 11.040 mp. E drept, la Blidari, dar la fel de drept e și asta: 0,2 lei/mp/an (!!!). Pentru cei care nu se pricep la cât de rentabilă este o carieră (mult?, puțin?), câteva lămuriri. În 2022, când firma care exploatează cariera de la Blidari a plătit Primăriei 2.264 de lei drept chirie pe întreg anul pentru o suprafață de 11.040 mp, a făcut afaceri de peste 1,65 milioane de lei. Deci, exploatarea unei cariere nu-i chiar un chioșc cu covrigi – un mp de placaje neregulate (andezit) se vinde cu 60-95 lei (în funcție de grosime) + transport, iar plăcile din andezit de formă dreptunghiulară costă 400-500 lei/mp + transport.

 

După expirarea contractului (cel semnat atât de responsabil, pe o durată de 20 de ani), s-a mai semnat un adițional cu o prelungire, până când administrația locală s-a decis să… facă o comisie care să negocieze noul contract de închiriere/concesiune. A mai trecut timpul, s-a făcut iunie 2023 și, într-un final, s-a căzut la un numitor comun: firma să plătească o chirie de 1,7 lei/mp/an, adică 18.786 lei/an. Și s-a precizat că aceasta se va indexa cu indicele inflaţiei, dacă o să fie pozitiv. End of story.

 

Tare au negociat! Dur, așa… ca fularul. Președintele comisiei de negociere a fost “locotenentul” primarului Cherecheș, viceprimarul Doru Dăncuș. Contractul se va încheia la 13 noiembrie 2027 (nu c-au fost ai noștri mai drastici, ci pentru că până atunci are firma licență de exploatare a andezitului de la Blidari).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

    • Vorbiți patriotic și fără acoperire în fapele de zi cu zi. Din cele 37.000 de firme active din Maramureș câte au mai concesionat teren de la Primărie cu 1,7 lei/mp/an? Să le sprijinim pe toate. Sau unele sunt mai firme locale decât altele? Se construiesc multe case (de decidenți), deci e nevoie de piatră decorativă.

  1. Dancus, cand aud numele asta imi vine sa vomit … scarbos om … DNA, SRI, Parchete, etc…dormiti, ca dormiti frumos, pe bani multi …poate multi veniti de la scursuri precum Dancus si Chereches…

    • Cred ca si suma initiala de 400 si ceva euro pe an era suficienta pentru acel hectar si 10 arii .A produs in 20 ani ceva bani pentru primarie.Acuma sigur se profita putin de conditionarea de acces si se solicita mai mult.Unii flaminzi cred ca ar fi bine profitat mai mult.Sa ia primatia tace mai mari,caci e fiscalitatea prea mica pentru firme si trebe sa mince si be(…)nosi papagali.Caci doar a investit mult primaria in acel hectar. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here