CE NU E BINE – Peste 34,5 milioane de lei este dispusă să cheltuie administrația din Baia Mare în următorii 2 ani pentru servicii de dezinfecție

3
5348

FAPTĂ. Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, și-a anunțat public disponibilitatea de a cheltui în 2 ani peste 34,5 milioane de lei + TVA (adică peste 41 de milioane de lei, echivalentul a 8,38 de milioane de euro) pentru dezinfecția instituțiilor din subordine, a școlilor și a casei scării blocurilor din oraș.

 

În acest sens, a avansat pe platforma publică de licitații un contract de prestări a acestor servicii. Sigur, la acest tip de contracte (cadru, adică pe mai mulți ani, în cazul de față 2 ani) există o valoare maximă (care este cea precizată mai sus) și o valoare minimă (sub care nu se poate coborî și care în acest caz este peste 8,5 milioane de lei, sumă care conține și TVA), în funcție de cerințele pe care le are beneficiarul la momentul comezii. Din analiza acestor tip de contracte (în acest caz se vor face cel puțin 2 contracte/an), se merge mai des până la pargul maxim, decât până la cel minim.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (prețul având o pondere de 80% din decizia finală). Se primesc oferte până în 12 aprilie 2021.

 

Ce nu e bine

 

… în principal, prețul, care pare exagerat în comparație cu contracte similare analizate de 2mnews. Un singur exemplu: Sector 3 București. Sigur, nu ne comparăm noi cu Sectorul 3 al Capitalei, care are o populație de trei ori și jumătate mai mare decât a Băii Mari (este aproape similară cu a județului Maramureș), dar să vedem…

 

Primăria Sector 3 București a oferit recent un contract pentru dezinfecție al unităților de învățământ, unităților de asistență socială și protecția copilului și spațiile unde se plătesc impozitele și taxele. De dragul comparației, să spunem că suprafețele sunt comparative (deși nu-s, în Sectorul 3 existând 74 de unități școlare, comparativ cu cele 45 din Baia Mare). Prețul a fost de… 28,3 milioane de lei (sumă care conține TVA).

 

Sigur, veți spune că nu este o diferență chiar atât de mare între cei 41 de milioane de lei cât este dispusă să plătească Primăria Băii Mari din bugetul orașului și cei 28,3 milioane de lei cât plătește Sectorul 3 București (cel mai mare ca număr de populație din Capitală). Deși este (cu peste 30%).

 

Dar nu asta este edificator (deși este!), ci, iată că am omis (voluntar) să precizăm: contractul Primăriei Sectorului 3 nu este doar pentru dezinfecție (ca și cel al Băii Mari), ci și pentru dezinsecție și deratizare. Și, ca la Radio Erevan, nu este pe 2 ani, ci pe… 4 ani. Așadar are o durată dublă de prestare a serviciilor și o plajă a serviciilor oferite triplă. Poate avem noi mai mulți viruși… În plus, ăia de la Sectorul 3 București sunt niște săraci, nu bogați, ca noi – aceasta ne este declarația pe care am consemnat-o și semnat-o feisbucist, simțindu-ne bine, pe strada 1 Mai nr. 8/A din Baia Mare, unde e liniște multă, zen și vine primăvara.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here