CÂT DE MULT SE PRICEP – În 2018, administrația județeană a reziliat un contract de 64 de milioane de lei și a cerut ca firma să îi plătească 484 de milioane de lei: după 5 ani, instanța a aprobat… 82.000 lei

1
3612
Gabriel Zetea, Victor Mihalachi, Zamfir Ciceu

DECIZIE DEFINITIVĂ. După ce în 2018 administrația județului Maramureș, controlată pe atunci de pesedistul Gabriel Valer Zetea, a cerut să fie înscrisă la masa credală a insolventei Victor Construct din Botoșani, contractantul inițial al construirii Centrului de Management Integral a Deșeurilor (CMID) din satul Sârbi (com. Fărcașa), cu o sumă amuzantă în raport cu contractul reziliat, de 64,26 milioane de lei, cerând să îi fie plătită suma de 483,71 milioane de lei (pe atunci echivalentul a 103,8 milioane de euro!), solicitare respinsă de administratorul judiciar, iată, la 5 ani a venit și verdictul definitiv al instanței care a judecat cauza în fază finală.

 

Vineri, 30 iunie 2023, Curtea de Apel Suceava a admis apelul Consiliului Județean (CJ) Maramureș. Însă doar în parte. Mai exact într-o minusculă parte. Decizia din 28 martie 2023 a Tribunalului Botoşani, care a dat cu flit solicitării amuzante a administrației județene, a fost schimbată în parte, admițând contestaţia cu privire la o creanţă în cuantum de… 82.110 lei. Însă și aceasta a ordonat înscrierea creanţei de 82.110 lei în tabelul suplimentar al creanţelor sub condiţie suspensivă, în sensul că dacă lichidatorul judiciar desemnat va prezenta documentele justificative privind plata, firma (aflată în posesia sponsorului politic Victor Mihalachi din Botoșani) nu mai trebuie să plătească nimic CJ Maramureș.

 

De ce ne-am consumat timp din viață pentru a monitoriza și prezenta acest verdict definitiv? Pentru că este doar un alt argument pentru “priceperea” celor pe care îi alegem pentru a administra pușculița județului și care în august 2018 au reziliat contractul de 64,26 milioane de lei cu Victor Construct (semnat în 2015, foto mic stânga, când CJ Maramureș era sub controlul unui alt “geniu” administrativ, Zamfir Flore Ciceu), i-au cerut daune de 483,71 milioane de lei (de peste 7,5 ori mai mari decât valoarea întregului contract!), primind, după 5 ani de judecată (timp în care au cheltuit alți bani din pușculița publică a județului), fabuloasa sumă de 82.000 lei, adică… 0,02% din ce au cerut. Dar și pe ce aceea doar dacă firma nu prezintă dovezi fiscale că i-a achitat, așa cum a susținut pe parcursul procesului.

 

Între timp, CMID Maramureș a fost scos la licitație, restul lucrărilor rămase nexecutate în urma contractului reziliat cu Victor Construct din Botoșani (16% spunea la acel moment Zetea) fiind contractate în 15 martie 2021 cu o asociere care are ca lider sereleul Conteh Barengott din Târgoviște. Suma s-a gonflat semnificativ, restul de execuție fiind semnat la suma de… peste 156 milioane de lei. Contractul trebuia finalizat în aprilie 2023. N-a fost. S-a acordat un alt termen: noiembrie 2023. În 31 decembrie 2023, dacă SMID Maramureș nu va fi pus în funcțiune/operaționalizat, CJ Maramureș trebuie să ramburseze TOȚI banii primiți din fonduri europene pentru acest obiectiv.

 

Acest proiect, coordonat de CJ Maramureș inițial prin Traian Florea, iar apoi prin Claudia Breban, care îndeplinește toate elementele infracționale posibile, este un exemplu clasic al proverbului: Au furat, dar nici n-au făcut. N-au făcut nici cei plătiți să facă, nici cei plătiți să vegheze la respectarea legalității. De ce? Pentru că oricât s-ar plânge specialii de supunerea breslei magistraților la oprobiul public, dovedesc că, în general, nu-i interesează nimic altceva decât propriile lor beneficii.

 

Revenind la acceptarea înscrierii CJ Maramureș la masa credală a firmei insolvente Victor Construct cu 0,02% din suma solicitată: am câștigat, înfrânți. Ura și la gară!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Off….politicienii ăștia !!! Cum naiba in politica și în organizațiile de partid găsim doar oameni de astia (nulități și trântori), interesați doar de scaunul și buzunarul propriu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here