BANII TĂI – Ce s-a schimbat la proiectul reabilitării zonei Monumentului Ostașului Român din Baia Mare, aprobat la fiecare 6 luni, fără să se facă NIMIC

0
844

INEPȚIE ADMINISTRATIVĂ. În această lună, aproape nesimțite, s-a reaprobat ceea ce s-a aprobat în urmă cu exact 6 luni: documentația tehnico-economică privind reabilitarea zonelor verzi și a infrastructurii de agrement din zona Monumentul Ostașului Român din Baia Mare, adică din anticamera intrării principale a Parcului Regina Maria.

 

Tot votează valoarea investiției

 

Inițial, consilierii locali au aprobat în 28 martie 2019 (a fost o ședință de îndată convocată de primarul Cătălin Cherecheș, deci era urgență de gradul 0) ca valoarea totală a investiţiei să fie de 8,22 milioane de lei (exact: 8.224.936,84 lei, sumă care include TVA), din care lucrarea efectivă să fie de 5 milioane de lei (exact: 5.049.962,11 lei, inclusiv TVA).

 

Au trecut șase luni, lumea, luată cu treburile cotidiene, a cam uitat de reabilitarea zonei. În fapt, fizic, nu s-a făcut nimic. Urgența din martie a durat foarte puțin. Iată, însă, că la șase luni de la acest prestigios eveniment inutil din viața administrativă a urbei, edilul Cherecheș a mai convocat o ședință – extraordinară, de data asta -, în care consilierii locali au fost puși să revoteze documentația privind reabilitarea zonei din fața Parcului Municipal.

 

În mare, suma a rămas aceeași, cu o creștere ușoară (de 6.632,5 lei), ajungând la 8,23 milioane de lei (exact: 8.231.569,34 lei, inclusiv TVA), din care lucrările efective sunt cu ceva mai mici (cu 2.942,06 lei) – adică 5.047.020,05 lei, inclusiv TVA. Deci, banii-s cam aceiași, ce s-a schimbat?

 

Ce s-a schimbat: NIMIC

 

Comparând fiecare trandafir, copăcel, băncuță, cișmea și ce mari piramide egiptene mai prevede proiectul că se mai montează acolo (dacă se montează vreodată) – fapt pentru care trebuie să fii chinez, sau chiar curios să demonstrezi puținilor interesați că, de fapt, ăștia nu fac nimic practic, doar își vorbesc -, am descoperit exact ceea ce estimam inițial.

 

Nu s-a schimbat nimic în proiect! Practic, s-a renunțat la șapte mici platforme de șezut (erau prevăzute de 3 și de 2 metri) și la o cantitate infimă de semințe de gazon (adică o se însămânțeze mai puțin cu iarbă, pentru că e și “logic” să pui mai puțină iarbă, în contextul în care reduci suprafața de odihnă).

 

În fine, pentru poezie, mențiunea a ceea ce spune proiectul că se va face (durata de execuție e de 18 luni, timp în care egiptenii, în antichitate, construiau o piramidă). Se plantează iarbă, trandafiri, 36 de copaci (paltin, magnolia, tei argintiu și arborele Iudei), 7 aparate de fitness, o statuie (a reginei Maria), două cișmele, niște coșuri de gunoi, bănci (61 de bănci!!!), o arteziană, iluminat, o stație de autobuz și se reabilitează statuia Ostașului Român.

 

Scorul, vi l-am spus: peste 1,73 milioane de euro. Bine, peste șase luni o să scriu un nou articol despre cum s-a mai majorat proiectul ăsta cu 3 lei și s-au scos niște fire de trandafir și o cișmea. Asta se face în administrația publică condusă magistral de Cătălin Cherecheș. Exact asta.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here