MĂCAR AU FĂCUT CEVA – Reabilitarea a trei blocuri sociale din Baia Mare nu obține finanțare, dar își crește costurile anual: acum, peste 3 milioane de euro

0
1075
Foto: vice.com

ACTUALIZARE VALORICĂ. Din timpuri imemoriale, administrația publică a Băii Mari vrea să reabiliteze trei blocuri sociale situate pe străzile Luminișului și Horea, prin finanțări prin Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Proiectele sunt făcute, chiar au fost depuse spre finanțare de câteva ori, dar banii necesari n-au fost obținuți niciodată.

 

Ciclic, cu o cadență anuală, valorile financiare ale celor trei proiecte se actualizează (adică sunt crescute sumele înscrise în proiectul inițial). Măcar să nu se spună că n-au făcut nimic. Așa se întâmplă și acum, valoarea reabilitării celor trei blocuri distruse de locatari și din cauza indolenței autorității publice a crescut până la 14,7 milioane de lei (exact: 14.714.820,91 de lei, echivalentul a peste 3,1 milioane de euro).

 

Defalcat, pe obiectiv

 

În 2018, suma totală necesară reabilitării celor trei blocuri (situate pe străzile Luminișului 13 și 13A și Horea 46A) era de aproape 16 milioane de lei, din care contribuția municipalității se ridica la aproximativ 3 milioane de lei. Acum, sumele vor fi crescute din nou cu vreo… 20%.

 

Astfel, proiectul de reabilitare a blocului de pe strada Horea 46A (119 spații locative), care anul trecut era în cuantum total de 3.841.630,87 lei, din care contribuția de la bugetul local ar fi fost de peste 1 milion de lei (cheltuieli neeligibile şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului), a crescut cu 1 milion de lei. 20%, spuneam. Acum, valoarea proiectului de reabilitare este de 4.796.751,56 lei (sumele din scriere conțin TVA).

 

Proiectul de reabilitare a blocului de pe strada Luminișului 13 (122 spații locative) era anul trecut în cuantum total de 4.036.189,05 lei, din care contribuția de la bugetul local ar fi de 1,1 milioane de lei (cheltuieli neeligibile şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului). Acum, valoarea reabilitării a ajuns la 5.060.251,71 lei.

 

În fine, proiectul de reabilitare a blocului de pe strada Luminișului 13A (122 spații locative) era anul trecut în cuantum total de 3.924.101,40 lei, din care contribuția de la bugetul local ar fi de aproape 1 milion de lei (cheltuieli neeligibile şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului), a ajuns la valoarea de 4.860.817,64 lei.

 

Sigur, or fi crescut materialele de construcție, cheltuielile cu forța de muncă, însă asta nu acoperă nici pe departe 20%… Conform proiectelor, a căror implementare ar dura 16 luni, fațadele celor trei blocuri ar urma să fie izolate termic, vor fi reabilitate centralele termice și instalațiile de iluminat, vor fi refăcute finisajele interioare și acoperișurile. Bine, anul ăsta nu se face sigur nimic, pentru că vor fi prelungite contractele de închiriere (care expirau la sfârșitul acestei luni) până în 30 noiembrie 2019. Poate la anul… măcar o nouă actualizare de prețuri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here