AZILURILE GROAZEI – Oficial: două centre de vârstnici din Maramureș au fost închise, cum s-au desfășurat verificările

0
760

VERIFICĂRI. În perioada 10-13 iulie, Institutuția Prefectului – Județul Maramureș a coordonat efectuarea controalelor la azile și centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor destinate persoanelor vârstince cu dizabilități și celor destinate copiilor, atât publice cât și private, cu sediul pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale din județul Maramueș.

 

Luni, 10 iulie 2023, în Maramureș au fost constituite două comisii mixte, din reprezentanți ai: Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș; Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș, Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

 

Luni, 10 iulie 2023: Au fost verificate 4 centre rezidențiale pentru vârstinci de pe raza municipiului Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici. ​În urma verificărilor, au fost aplicate 18 amenzi în valoare de 112.000 de lei și 21 de avertismente. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: funcționarea sub alte coduri CAEN decât cele specifice activităților desfășurate, nerespectarea Codului Muncii, nerespectarea cerințelor minimale de securitate, funcționarea fără autorizație de incendiu, lipsa atestatelor privind noțiuni de igienă, lipsa documentelor în ceea ce privește furnizorul de alimente. Din cele patru centre verificate luni, s-a dispus suspendarea activității pentru un singur centru.

 

Marți, 11 iulie 2023: Au fost verificate 4 centre centre rezidențiale pentru vârstinci de pe raza municipiului Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lipsa caselor de marcat, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, mobilier degradat, alimente alterate. În urma verificărilor, au fost aplicate 12 amenzi în valoarea de 76.000 de lei și 29 de avertismente. De asemenea, s-a dispus sigilarea unui centru pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

 

Miercuri, 12 iulie 2023: Au fost verificate 4 centre rezidențiale pentru vârstinci de pe raza municipiului Baia Mare și de pe raza orașului Vișeu de Sus, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări subvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: mobilier de bucutărie uzat, depozitarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor,  pereți neigienizați, infiltrații de apă. În urma verificărilor, au fost aplicate 7 amenzi în valoarea de 65.800 de lei, 25 de avertismente și o mustrare scrisă.

 

Joi, 13 iulie 2023: Au fost verificate 4 centre rezidențiale pentru vârstinci de pe raza municipiului Baia Mare și de pe raza orașului Baia Sprie, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări atât publice, cât și private. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lipsa adaptării accesului în clădire pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, funcționarea fără autorizație la incendiu și fără autorizație de la primărie. În urma verificărilor, au fost aplicate 4 amenzi în valoarea de 11.000 de lei și 21 de avertismente.

 

Cele două comisii mixte vor finaliza verificările tuturor centrelor de pe raza județului Maramureș până la 30 septembrie 2023.

 

Instituția Prefectului – Județul Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here