AVERTIZARE – WWF și Garda de Mediu Maramureș, campanie de conștientizare privind gravitatea și efectele negative pe care le are incendierea vegetației

0
237

ECOSISTEM FORESTIER. WWF-România și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș derulează o campanie de conștientizare privind gravitatea și efectele profund negative pentru mediu și calitatea vieții pe care le are incendierea vegetației.

 

Campania dorește creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din Maramureș asupra pericolului constituit de arderea vegetației ierboase asupra mediului. În cadrul fiecărei primării din județ se vor găsi informații legate de acest subiect, iar cei interesați vor putea să discute direct cu experți WWF și ai Gărzii de Mediu Maramureș.

 

Arderea vegetației ierboase și a tufărișurilor este o practică considerată bună de către mulți dintre locuitorii Maramureșului și este folosită în fiecare primăvară și toamnă pentru „curățarea” terenurilor. Anual, zeci de hectare de teren trec prin acest proces păgubos și mai ales, periculos pentru că incendierea vegetației degradează solul, distruge biodiversitatea, omoară specii și chiar periclitează viața și sănătatea omului. Acest fenomen dăunător și periculos trebuie stopat!

 

WWF avertizează că în cazul acestor incendieri riscul de extindere a focului în zona forestieră este foarte mare, ceea ce ar afecta aproape iremediabil ecosistemul forestier. Incendiile de pădure încep sa reprezinte și în România o problemă.

 

În prezent vedem pe întreaga planetă cum incendiile de vegetație mistuie suprafețe ample de pădure, pârjolesc localități și distrug vieți. Schimbarile climatice au condus la aparitia unor condiții care cresc riscurile producerii și propagării incendiilor de vegetație prin creșterea perioadelor cu temperaturi ridicate și instalarea rapidă a secetei.

 

În aceste condiții o reevaluare comportamentală față de acest obicei nefast trebuie făcută, altfel riscăm să vedem și în zona noastră incendii de vegetație asemănătoare celor din Grecia și Turcia. Schimbarea comportamentului nostru este un prim pas în a stopa și a combate schimbările climatice care ne afectează vizibil.  În cazul în care România s-ar putea confrunta cu astfel de probleme la scară mai largă, efectele ar fi dezastruoase pentru natură, faună, dar și pentru populație.

 

Legea mediului pedepsește arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și a vegetației ierboase cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

 

* Foto: @ Călin Ardelean – WWF RomâniaATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here