AVERE NEJUSTIFICATĂ – O nouă amânare a instanței supreme la recursul primarului Cherecheș, în speța în care a fost condamnat pe fond să plătească statului 2,7 milioane de lei

3
1509
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

RECURS CHERECHEȘ. Miercuri, 16 noiembrie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța judiciară supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România, completul de judecată (nr. 10 NCPC) al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal desemnat să soluționeze recursul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la hotărârea pe fond de a plăti statului 2,7 milioane de lei în urma procesului cu Agenția Națională de Integritate (ANI), a amânat cauza, acordând un nou termen de judecată: 11 ianuarie 2023.

 

Decizia era previzibilă, așa cum a precizat 2mnews încă din 19 august 2022 (detalii AICI), în contextul în care Curtea Constituțională nu s-a pronunțat încă asupra unor excepții de neconstituționalitate ridicate de primarul Cherecheș în această speță. Respectivele excepții au fost înregistrate la Curtea Constituțională în 10 martie 2022, însă până astăzi dosarul figurează ca fiind în fază de raport și neavând fixat nici măcar un termen de soluționare.

 

Excepțiile ridicate de edilul din Baia Mare se referă la 4 aliniate din două articole ale Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (Legea nr. 176/2010), despre care el susține că încalcă prevederile Constituției României.

 

Din cauza faptului că încă nu s-a pronunțat Curtea Constituțională, magistrații instanței supreme nu pot începe judecarea recursului (pentru că aceasta nu ar mai avea obiect în cazul în care se decide că legea în baza căreia a fost judecat pe fond Cherecheș nu este constituțională).

 

Acest caz se referă la constatarea ANI că primarul Cherecheș a înregistrat în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017 o diferență nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate în cuantum de 2,7 milioane de lei (exact: 2.741.026,31 lei). În consecință, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, care a decis că primarul din Baia Mare nu poate să justifice suma de 2,7 milioane de lei și trebuie să o plătească statului (după rămânerea definitivă a hotărârii). Primarul a făcut recurs, o soluție definitivă urmând să fie luată (probabil în timpul vieții noastre) de instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție).

 

În cadrul recursului, primarul Cherecheș a cerut anularea raportului ANI (solicitare deja soluționată, în 1 februarie 2022, prin respingere), suspendarea judecării cauzei (în care CA Cluj a aprobat raportul ANI – și această solicitare a fost deja soluționată, în 13 aprilie 2022, prin respingere, ceea ce înseamnă că recursul se va judeca) și faptul că legea în care a fost condamnat este neconstituțională (caz în care se așteaptă – nu de mult, “doar” de 8 luni – decizia Curții Constituționale).

 

Acest caz (al averii nejustificate) a început în anul 2019.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. HA HA HA Mai intrebam de ce Europa ne intoarce spatele si ne arata Schengen doar in poze. Simplu. Pentru ca somnul iratiunii justitiei din Romania apara acesti monstri care fura extrem de linistiti si nestingheriti din banul public (buzunarul nostru). Basca mai au si titluri pompoase ” doctor in economie ” in economia spagilor, devalizarilor si furtului din banul public si din orice pozitie. DA, putem fi mandri ca orasul nostru este condus de un doctor HAHAHA

  2. In compensare si eliberarea lui se va amana 6 ani dupa executarea pedepsei pana la judecarea tuturor aspectelor procedurale care tin de deschiderea portii celulei si a penitenciarului. Averea lui il va astepta cuminte la stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here