OFICIAL, ÎNCURCAT – Altfel despre vizita în Maramureș a premierului Nicolae Ciucă și despre zei și despre terminalul de pasageri a aeroportului

4
5924

ALO, ATERIZEAZĂ PRIM-MINISTRUL. Bine, a venit prim-ministrul Ionel Nicolae Ciucă în Maramureș. În vizită, zic autoritățile. Primul impact, la Aeroportul Internațional Maramureș. O prezență publică (conferință de presă transmisă live), în sextet: în afara premierului, ministrul de Interne Lucian Bode și gazdele (președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, directorul aeroportului, Dorin Buda, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu – aeroportul este pe teritoriul administrativ al acestei localități).

 

Primarul Cherecheș a venit în sacou silvic, cu eșarfă tricoloră de primar pe care i-a oferit-o premierului Ciucă din partea primarilor din județ, să nu-i uite. A stat lângă ministrul de Interne. Bună poză. Nu cred că l-au pus voluntar acolo (organizatorii – CJ Maramureș), dar primarii erau cei mai nesemnificativi, așa că au fost postați pe marginile sextetului.

 

Primul a vorbit președintele CJ Maramureș, Bogdan, din postură de gazdă. I-a dat nișlte ciocane verbale în cap ex-președintelui CJ, Gabriel Valer Zetea, de la pesedeul frate și soră de guvernare împotriva firii. A zis așa: că în acest moment se pregătesc pentru semnare contractele de finanțare pentru extinderea și modernizarea terminalului de pasageri al aeroportului (în valoare de 30 de milioane de euro), care este finanțat integral prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM (și acesta este primul proiect al aeroportului făcut din fonduri europene, pentru că proiectul de extindere a pistei a fost ratat și s-au pierdut fondurile europene, fiind făcută din banii statului român) și pentru creșterea gradului de siguranță și securitate aeroportuară (în valoare de 20 de milioane de euro), care va fi finanțat tot prin POIM și care prevede achiziționarea de dotări moderne de infrastructură aeroportuară.

 

Deci, Zetea n-a făcut nimic, zice Bogdan, deși avea din 2016, de la începutul mandatului, deschisă axa de finanțare pe POIM. I-a dat cu ciocanul (lui Zetea), pentru că și Zetea tot susține că i se datorează acest proiect și că Bogdan n-a făcut nimic. Și pune pe Facebook poze cu el și Grindeanu (ministrul Transporturilor) uitându-se la ceva hartă și spunând că acum-acum a rezolvat el (Zetea) să se aprobe finanțarea, că altfel eram pierduți. Apoi, Bogdan a mai zis că proiectele sunt în licitații publice și trebuie finalizate repede („nu avem foarte mult timp pentru a finaliza acest proiect” – referindu-se la extinderea terminalului de pasageri).

 

Apoi a vorbit Ciucă. A zis așa: că realizarea unui nou terminal de pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș și dotarea acestuia la standarde europene este un semnal foarte bun transmis investitorilor și că el (și Guvernul) sprijină acest tip de proiecte (pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian). Și că-l felicită pe Bogdan (el a zis CJ Maramureș, dar s-a referit la subalternul său politic de la conducerea administrației județene), care-i zeul atragerii banilor europeni (deocamdată doar pe hârtie) – că Bogdan a recitat că lucrează la proiecte de peste 1,7 miliarde de euro (“podul peste Tisa, centura Băii Mari, drum expres și alte proiecte”), deci el (Bogdan) a zis (în campanie) că atrage 1 miliard (de euro), dar, uite!, a reușit să atragă deja 1,7 miliarde de euro, e zeu, ce să mai…

 

Și a mai zis premierul Ciucă, puțin încurcat, că în contextul geopolitic actual, județul Maramureș a dobândit o importanță crescută, datorită situării sale la granița cu Ucraina și modernizarea infrastructurii de transport este esențială, vitală pentru relevanța economică a județului. Și că proiectul terminalului aeroportului se finalizează până la finalul anului viitor. Și că el ajută, susține. Deci e și el un zeu. Bine, nu ca Bogdan, care a atras deja (pe hârtie) 1,7 miliarde de euro, dar pe acolo. Că nu-i degeaba prim-ministru. Chiar a brevetat un nou cuvânt în limba română: siguranțat. Despre care avem “siguranțarea” că va fi introdus de Academia Română în DEx cât mai rapid posibil. Poate chiar în timpul mandatului său (de prim-ministru).

 

* Foto: @Guvernul României

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Nu înțeleg de ce vă mirați de discursul lui Ionică face tot. Luați broșura lui de campanie și veți vedea că s-a angajat că va face in patru ani cât alții in patru zeci de ani. Despre ” buticarul” ce sa mai vorbim totul legat de el este clădit pe minciună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here