AVERE NEJUSTIFICATĂ – În ce stadiu este contestația primarului Cherecheș la Curtea Constituțională, în speța în care trebuie să plătescă statului 2,7 milioane de lei

1
2097
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ALT PROCES-ELASTIC. În speța în care primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș a pierdut pe fond, la Curtea de Apel Cluj, procesul cu Agenția Națională de Intergitate (ANI) privind controlul averii, fiind obligat să plătească statului (după rămânerea definitivă a hotărârii) suma de 2,7 milioane de lei, pe care magistrații au considerat că nu poate să o justifice, edilul a contestat decizia, o soluție definitivă urmând să fie luată de instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție).

 

Recurs în stand-by

 

În paralel, primarul Cherecheș a deschis trei procese, cerând ÎCCJ următoarele:

 

1) anularea raportului ANI (prin care s-a stabilit existența unei neconcordanțe dintre veniturile și averea primarului Cherecheș): această solicitare a fost deja soluționată de ÎCCJ, în 1 februarie 2022, fiind respinsă. Hotărârea este definitivă.

 

2) suspendarea judecării cauzei (în care CA Cluj a aprobat raportul ANI): această solicitare a fost respinsă de ÎCCJ, în 13 aprilie 2022, acordând termen de judecare (a recursului) în 16 noiembrie 2022 (ANI a cerut preschimbarea termenului inițial, însă solicitarea a fost respinsă de ÎCCJ, deci recursul va fi judecat în 16 noiembrie).

 

3) excepție de neconstituționalitate (primarul Cherecheș a susținut că patru aliniate din două articole ale Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice – nr. 176/2010 – încalcă prevederile Constituției României): această solicitare a fost trimisă spre soluționare Curții Constituționale, unica instanță care are atribuții să se pronunțe asupra solicitării. Decizia a fost luată în 1 februarie 2022.

 

Stadiul excepției de neconstituționalitate

 

Această a treia solicitare a edilului (excepția de neconstituționalitate) este subiectul scrierii de față, celelalte două fiind soluționate (una definitiv, una urmează să fie judecată în 16 noiembrie 2022). Cererea primarului din Baia Mare a fost înregistrată la Curtea Constituțională în 10 martie 2022, dosarul fiind înregistrat sub nr. 648D/2022.

 

Conform regulilor, Curtea Constituțională se pronunță asupra solicitării în urma unui finalizării unui raport (intern) care analizează cererea. În acest moment, dosarul este încă în faza de raport. Acesta nefiind finalizat, dosarul nu are (încă) niciun termen de soluționare/pronunțare. Simplificat: e în stand-by, așteptând finalizarea raportului tehnic/juridic. Sigur, mai e timp, nu-i grabă mare, au trecut “doar” 5 luni (!).

 

Cel mai probabil acesta va fi finalizat până la data judecării recursului de ÎCCJ (16 noiembrie 2022), în caz contrar urmând ca instanța supremă să acorde un nou termen (recursul lui Cherecheș nu poate fi judecat până când Curtea Constituțională nu se pronunță asupra celor două articole clamate de primarul din Baia Mare).

 

Avere nejustificată

 

Vă reamintim că raportul ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2,7 milioane de lei (exact: 2.741.026,31 lei) între averea dobândită și veniturile realizate de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. În consecință, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către edilul Cherecheș.

 

De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din 17 iulie 2017 (rectificată) și din 15 iunie 2018, Cherecheș “a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016)”, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare (noi am râs mult la aflarea acestui demers), în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută în Codul penal.

 

ANI a mai precizat că primarul Cherecheș a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. Cherecheș nu a depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere în acest sens, deși ANI i-a transmis 6 (!) solicitări de a prezenta date sau informații relevante.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De ce credeti ca dureaza atata ? E omul sistemului care pompeaza bani in securistii care il sustin. Sunt multi factori de decizie care se alimenteaza din nenorociti de genul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here