ANALIZA ÎNDATORĂRII – Primăria Baia Mare a revizuit pozitiv gradul de îndatorare al municipiului în 2023, la 6,58%

1
2852
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

PROGNOZĂ REVIZUITĂ. La finalul primei jumătăți a anului, administrația locală din municipiul Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a revizuit pozitiv prognoza gradului de îndatorare pentru 2023 la 6,58%, de la 6,69%, cât era estimat la sfâșitul primului trimestru. Gradul de îndatorare prognozat este mai mare decât cel al anului trecut (6,22%), dar rămâne mult sub limita maximă la care se poate îndatora o administrație locală (30% din datoria totală împărțită la media veniturilor proprii pe ultimii 3 ani înmulțită cu 100).

 

La calculul gradului de îndatorare a unei administrații publice locale contează nu doar datoriile pe care le ai, ci și cât de multe venituri aduni din taxe, impozite ș.a.m.d. (pentru că de acolo se sting creanțele/datoriile). Acest grad de colectare a veniturilor la bugetul local continuă să fie în Baia Mare unul extrem de scăzut (ceea ce denotă o contraperformanță administrativă), la finalul anului trecut fiind de doar 77,91%.

 

Conform unui raport financiar intern, Primăria Baia Mare trebuie să plătească în acest an băncilor comerciale de la care a accesat împrumuturi (are 3 credite active, în derulare) suma totală de peste 16,86 milioane de lei (exact: 16.861.290 lei). Această sumă este formată din rate bancare (de 10,88 milioane de lei), dobânzi (de 4,64 milioane de lei) și comisioane bancare.

 

În 18 mai 2023, Primăria a închis creditul accesat în anul 2005 (de la BCR, în cuantum de 50 de milioane de lei), rămânând cu 3 credite active (accesate în anii 2013, 2019 și 2020).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here