ANALIZĂ – În acest an, Primăria Baia Mare trebuie să plătească la bănci în contul creditelor 14,7 milioane de lei: orașul are un grad de îndatorare de 5,75%

2
3284
Doru Dăncuș, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Baia Mare

GRAD DE ÎNDATORARE BAIA MARE. În 2024, Primăria Baia Mare trebuie să plătească la bănci în contul creditelor 14,7 milioane de lei (exact: 14.716.760 lei). Din această sumă, doar circa 10 milioane de lei (exact: 9.928.760 lei) o constituie rambursarea creditelor (rate bancare), restul de peste 4,7 milioane de lei fiind dobânzi și comisioane bancare. Suma totală este cu circa 1 milion de lei mai mică decât în anul precedent, în 2023 Primăria municipiului reședință de județ plătind băncilor pentru creditele încă neînchise peste 15,8 milioane de lei.

 

De asemenea, în acest moment orașul are un grad de îndatorare de 5,75%, în scădere față de 2023 când a închis cu un grad de îndatorare de 6,20%, mult sub limita maximă admisă de legislație (30% din datoria totală împărțită la media ultimilor 3 ani a veniturilor proprii înmulțită cu 100). Primăria Baia Mare are trei credite bancare active, dar are un grad de colectare al veniturilor (taxe, impozite etc.) neperformant, reușind să colecteze doar sub 78% din total.

 

Ce este gradul de îndatorare

 

Indicatorul economic numit grad de îndatorare se calculează în funcție de datoria pe care o are administrația locală și de media veniturilor proprii ale acesteia în ultimii 3 ani (datoria totală se împarte la media veniturilor realizate și se înmulțește cu 100).

 

Practic, atunci când vorbim despre gradul de îndatorare al unui oraș contează și câte venituri aduni în pușculița publică, nu doar datoriile pe care le ai, pentru că, logic, de acolo se sting și respectivele creanțe.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Acuze nefondate ? Chiar dumneavoastră ați scris și ați detaliat foarte corect în articolul publicat cu ceva timp in urma.Sau se poate găsii pe google faliment art Tradition production și aveți toate datele. Deci , excrocule DORU IOAN DANCUS plateste- datoriile că încep să urle oamenii după tine , teparule. Să fie cu repetiție la postul de primar și să ajungi și tu teparule in pușcărie până îți respecți contractele și faci plățile, teparule

  2. Ha, ha. Dl vice cu atribuții de primar DORU IOAN DANCUS să plătească datorii la bănci ? Exclus, el a falimentat SC ART TRADITION , și a în(…)at bănci, institutii biblice și multe firme. Sa ai parte de med(…)nte de banii în(…)ți domnule DORU IOAN DANCUS (comentariu moderat – acuze nefondate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here