ANALIZĂ COMPARATIVĂ – Nu ne jefuiţi, totuşi: deszăpezirea pe drumurile judeţene vs. drumurile municipale

0
206

DESZĂPEZIRE. Cu zăpada, am înţeles-o deja, administraţia municipiului Baia Mare nu a fost capabilă să facă mare brânză în privinţa deszăpezirii. Doar aproape de sfârşitul iernii, la finele lunii trecute, a reuşit să intre în legalitate. Dar dacă tot am pătimit o iarnă ca-n epoca medievală, deszăpezind cu lopeţile, măcar ceva bani am economisit în puşculiţa oraşului – aşa se gândeşte orice băimărean cu scaun la cap şi niscaiva cunoştinţe de economie. Analiza comparativă care urmează dovedeşte însă că… nu-i aşa.

 

Până acum, s-au semnat două contracte: cu Nord Vest Infrastructură şi Servicii (suma: 132.000 de lei) – ăia care au venit cu patru utilaje, suficiente doar într-un sat – şi cu Drumuri şi Poduri Gheorghieni (suma maximă: 4 milioane de lei). Suma totală (peste 4 milioane de lei) pare mare, măcar comparativ cu iarna trecută, când s-au plătit (în perioadele ianuarie-aprilie şi luna decembrie 2015) suma totală de sub 1,5 milioane de lei (contractul a fost cu Rosal Grup).

 

Dar, iarna nu-i ca vara şi nici două ierni nu-s la fel, aşa că am făcut o analiză comparativă a banilor plătiţi de municipalitate, conform contractele anunţate, şi banii plătiţi de judeţ în aceeaşi perioadă: decembrie 2016 şi ianuarie-aprilie 2017. Adică, să punem în „oglindă” drumurile judeţene cu drumurile municipale. S-avem şi noi un pic grijă de banii noştri, da?

 

Comparaţia edificatoare

 

În Maramureş sunt 775 de kilometri de drumuri judeţene, însă doar 625 au fost incluşi în planul de deszăpezire (restul fac parte din drumuri mai puţin circulate care sunt închise pe perioada iernii). În Baia Mare sunt 382 de kilometri de drumuri (străzi, bulevarde) şi zic, pentru sănătatea noastră mintală şi uşurarea calculului organelor de anchetă penală să nu luăm în calcul câţi kilometri au intrat în planul de deszăpezire (nici n-a existat vreunul), să zicem că toţi :).

 

În judeţ, pentru deszăpezirea a 625 de kilometri se estimează că se vor cheltui (decembrie 2016 şi ianuarie-aprilie 2017) 5,5 milioane de lei. În Baia Mare, pentru deszăpezirea a 382 de kilometri (hai să zicem aşa, ce dacă pe strada dumneavoastră n-a intrat niciun utilaj toată iarna, ce dacă administraţia locală a încălcat legea, ce dacă au avut tupeul să ne ceară să ne plătim taxele şi impozitele încă din 5 ianuarie, ce dacă?) se estimează că se vor cheltui (doar în perioada februarie-aprilie, restul nu se pune, că n-au făcut nimic!) 4 milioane de lei.

 

Prin analogie, dacă în iarna 2015, în Baia Mare, s-a făcut deszăpezire cu 1,5 milioane de lei şi în iarna 2016 s-au repartizat peste 4 milioane de lei pentru această operaţiune, ceea ce înseamnă o creştere de 2,6 ori, judeţul a repartizat 5 milioane lei în 2015, iar acum ar fi trebuit să repartizeze… peste 13 milioane de lei. N-a repartizat 5,5 milioane de lei (suma are TVA inclus).

 

Nici nu ştiu, dacă să ne mai enervăm puţin… Drumurile judeţene au fost deszăpezite, astea din municipiu, nu. În judeţ s-a acţionat din cele şapte baze de deszăpezire (Baia Mare, Ardusat, Tg. Lăpuş, Fereşti, Leordina, Cavnic şi secţia de utilaj de transport din Baia Mare) cu 29 de utilaje cu lamă şi răspânditor, 10 utilaje cu lamă, 4 utilaje grale (autofreze, buldozer, autograder), 9 încărcătoare. S-au împrăştiat 13.145 de tone de antiderapant (din care 4.600 de tone de sare – ăştia din Baia Mare ziceau că n-au putut să cumpere sare, că nu mai era). În contrapartidă, în Baia Mare (nu-i mai punem pe cei cu contractul de 132.000 de lei, că aia aveau două utilaje, ca şi cum ar fi venit să deszăpezească uliţa centrală a unui sat), ni s-a recitat că firma care o să încaseze „maximum 4 milioane de lei”, o să vină cu 6 utilaje de capacitate mare, lamă şi sărăriţă și 6 utilaje de capacitate mică.

 

Să conchidem: judeţul deszăpezeşte 625 de kilometri de drum (unele situate la peste 1.000 de metri altitudine) cu 5,5 milioane de lei (atât e estimat, însă până acum s-au consumat doar 4,72 milioane de lei) şi municipiul deszăpezeşte (în doar două luni de iarnă, în prima parte a iernii am concluzionat: nu s-a făcut nimic) 382 de kilometri cu 4 milioane de lei. Revin, s-avem şi noi un pic grijă de banii noştri, da?

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here