ALT CREDIT – Și Consiliul Județean va lua un nou credit bancar, de 60 de milioane de lei: află pentru ce vor să cheltuiască banii

2
868

NOUA ÎNDATORARE. Administrația publică a județului, Consiliul Județean (CJ) Maramureș, controlată de Ionel Bogdan (PNL) din postura de președinte, va lua un nou credit bancar în valoare de 60 de milioane de lei. Acesta ar fi cel de-al treila credit bancar activ al administrației județene, după cel de 70 de milioane de lei (consumat până la sfârșitul anului trecut și din care ni s-a motivat că s-au plătit cofinanțări ale proiectelor locale finanțate din fonduri naționale PNDL I și PNDL II) și cel de 116 milioane de lei (din care s-au tras 61,21 milioane de lei și din care ni s-a motivat că s-au cofinanțat proiecte finanțate din fonduri europene – respectiv, reabilitarea Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, reabilitarea DJ Baia Sprie – Bârsana și Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor).

 

Din ultimul credit, cel de 116 milioane de lei (luat în anul 2013), CJ Maramureș mai avea anul trecut aproape 55 de milioane de lei (exact: 54.789.452 lei), rămași neconsumați, dar CEC Bank nu a mai prelungit perioada de tragere, implicit creditul a fost diminuat de la suma care a fost aprobată (116 milioane de lei) la suma care a fost trasă (54,79 milioane de lei).

 

Simplificat: n-au fost în stare să facă investițiile (SMID Maramureș, de exemplu) deși aveau banii în buzunar, au pierdut (în mandatul pesedistului Zetea) dreptul de a accesa cei 55 de milioane de lei rămași în conturile de la CEC, iar acum, săraci fiind, trebuie să acceseze un nou credit bancar pentru a face investițiile pe care n-au fost în stare să le facă când aveau banii.

 

Ce vor să facă cu noul credit de 60 de milioane de lei: eterna “fereastră de aruncat bani” SMIDS Maramureș; reabilitarea unor tronsoane de drumuri judeţene (o parte din Drumul Nordului; tronsonul limită județ Sălaj – Târgu Lăpuș – Dămăcușeni – Rogoz; Coaș – Remeți pe Someș; Leordina – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte; Bârsana – Strâmtura – Rozavlea – Șieu – Bogdan Vodă – Dragomirești – Săliștea de Sus – Săcel); centrul de terapii alternative de pe tăpșanul de la Recea (cunoscut și sub denumirea “Loc de dat cu calul”).

 

În mod normal (și legal), aceste credite bancare se consumă pentru finanțarea parțială a unor proiecte finanțate din pușculița europeană și cea națională. Adică se plătesc lucrările necesare, dar pe care UE sau statul român nu le poate deconta (așa-numitele cheltuieli neeligibile), se plătesc lucrări efectuate și recepționate, dar pentru care încă nu s-au virat banii de la finanțator (UE sau statul). Simplificat, în cea mai mare parte, creditele unei administrații publice asigură cash-flow-ul (necesarul financiar) pentru ca o lucrare să aibă continuitate și să nu fie sistată până când finanțatorul face decontările.

 

Tot simplificat, în momentul în care finanțatorul (UE, statul) face decontările, acei bani ar trebui să intre în contul de credit. Practic, un cont de credit ar trebui să se consume într-un ritm foarte lent, acesta fiind alimentat de rambursările de la finanțatorii proiectului (UE, stat). Din aceste credite ar trebui să rămână descoperite doar sumele neeligibile, dobânzile și cheltuielile bancare.

 

De ce avem atâtea credite nerambursate? Pentru că administrațiile publice (cea din Primăria Baia Mare este un exemplu clasic) comit infracțiunea în formă continuată numită în Codul penal “deturnare de fonduri”. Simplificat, banii rambursați de finanțatorul unui proiect nu sunt introduși în contul de credit (pentru a fi utilizați pentru acoperirea creditului bancar accesat cu motivarea finanțării respectivelor proiecte), ci sunt introduși în contul de consum. Și de acolo se plătesc alte cheltuieli ale respectivei administrații publice (salarii, sporuri, cheltuieli de întreținere, luminițe de Crăciun, scene, spectacole, mese pentru pensionari etc.).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Bogdan! Ha, ha, ha! Asta e mai avid de publicitate decat predecesorul! El se baga in tot si in toate! Se pozeaza cu Nascu, dar n-are nici un merit, se complace in jocuri duplicitare, important e sa apara in cele 2 ziare care au mai ramas pe intreg judetul Maramures! Ce trist si sinistru!

  2. ce suma a fost adusa in judet din miliardul de euro promis? va aduceti aminte de „contorul lui Bogdan” care mentiona…mai sunt 23 de zile pana vom aduce un miliard de euro in Maramures…Au trecut deja 12 luni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here