EXCLUSIV – După două noi tentative de evadare din arestul Poliției maramureșene, arestații au fost relocați în alte județe și se fac lucrări de consolidare a celulelor

0
1548

VĂ SPUNEM CE VI SE ASCUNDE. Săptămâna trecută, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș au avut loc două noi tentative de evadare. Ținute sub preș (secretizate). Până acum. Din fericire pentru siguranța cetățenilor și pentru instituția care are în atribuții și acest lucru, cei doi au fost prinși înainte ca încercările să devină reușite.

 

Însă, urmare a acestor evenimente, s-a luat decizia repartizării persoanelor reținute la aresturile altor inspectorate județene din apropiere și a fost convocată o reunire a constructorului care a executat lucrările de “consolidare, extindere și modernizare”, a dirigintelui de șantier și a conducerii IPJ Maramureș, luându-se decizia eliberării clădirii și efectuarea la finalul acestei luni a lucrărilor de consolidare/punere în siguranță a celulelor (oficial numite “camere de deținere”).

 

Bine, simplificat acum: deși în perioada 2016-2019 Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Maramureș a beneficiat de investiții semnificative în urma cărora a fost prezentat public că “asigură condiții de cazare și măsuri de securitate la standarde europene, fiind printre cele mai moderne din România”, realitatea e alta. Cine vrea să plece de acolo, pleacă. Nu trebuie să fii vreun Papillon. Nu îți trebuie nici măcar ustensile sofisticate. Doar să vrei să pleci. Prinzi de gratii cu mâna goală, le scoți și pleci. La plecare, lași un bilet, de bun-simț: „E prea cald la „răcoare”. La revedere”.

 

Vă reamintim că în 1 octombrie 2020, doi tineri ucraineni în vârstă de 21 de ani, reținuți pentru trafic de migranți, au evadat după ce au dislocat rama din termopan a ferestrei și au forțat gratiile. Cu mâinile goale. Apoi au fugit bine-mersi, fiind prinși a doua zi, pe un câmp din comuna Desești după ce au fost disponibilizate în acest sens semnificative forțe polițienești și ale Jandarmeriei.

 

Săptămâna trecută, alți doi tineri, unul din Fălticeni și altul din Vișeu de Sus, reținuți pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat, respectiv viol, au fost surprinși asupra faptului în 20 iulie 2021, în jurul orei 23.00, în timpul în care dislocau gratiile celulei în care era reținuți. Celor doi le-au fost întocmite dosare penale de evadare sub formă de tentativă. Astea-s faptele.

 

Ideea de bază este că un întreg compartiment al Poliției maramureșene, respectiv Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, după ce a fost modernizat cu o sumă respectabilă, este inutilizabil, fiind necesare noi lucrări de punere în siguranță în mod real (pentru că acesta este scopul arestului).

 

Alt aspect constă în dilema: deși de mai bine de 2 ani lucrările au fost declarate finalizate, cum de nu s-a făcut până acum recepția finală a obiectivului (pentru că acum, la solicitarea 2mnews, IPJ Maramureș a precizat că după ce constructorul va remedia disfuncționalitățile va avea loc recepția finală).

 

În fine, faptul că, după investiția derulată în perioada 2016-2019, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Maramureş ar avea “măsuri de securitate la standarde europene, fiind printre cele mai moderne din România” este o glumă. Proastă. Și instituțională.

 

Și, la final, o concluzie pe care, din când în când, colegii noștri de breaslă o tot repetă, în van, ca și  cum ar vorbi cu un perete din care se-ntoarce nu un răspuns, ci ecoul: de ce Poliția maramureșeană ascunde publicului informații cu adevărat importante, cum este acesta pe care 2mnews vi l-a adus la cunoștință? În buletinul informativ al Poliției maramureșene din 21 iulie 2021, când ar fi trebuit consemnat evenimentul, acesta a fost băgat sub preș, iar publicul a fost informat despre două accidente de circulație și un furt auto.

 

Totuși a fost bine. Uneori suntem anunțați despre capturarea  vreunui infractor feroce care a furat borcane de zacuscă dintr-un beci. Sau vreo bicicletă. A fost bine, ziceam. Era mai bine, poate, să fim anunțați de tentativele de evadare și, mai ales, de decizie: relocarea tuturor arestaților, pentru că celulele (camerele de detenție) nu asigură utilitatea pentru care au fost create: să-i rețină pe cei de acolo.

 

În Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Maramureș sunt 15 celule (camere de detenție), cu o capacitate totală de 31 de locuri (14 celule cu câte două locuri şi o celulă cu trei locuri). Sunt dotate cu grupuri sanitare, aer condiționat, încălzire… frumos. Doar gratiile-s puse de formă. Și precizarea de final: informațiile au fost confirmate (cu greu) de IPJ Maramureș, la solicitarea 2mnews.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here