DECONSPIRARE – Cine sunt cei care vor să proiecteze Centura rutieră a municipiului Baia Mare, lucrare evaluată la circa 3 milioane de lei

0
5357

EXCLUSIV. În ultima decadă a lunii mai 2021, administrația județului Maramureș (Consiliul Județean, controlat de Ionel Ovidiu Bogdan – PNL) a introdus în licitație publică un contract pentru elaborarea Studiului de fezabilitate (SF) pentru Varianta de ocolire (rutieră) Baia Mare. Suma estimată pentru plata lucrării este de aproape 3 milioane de lei (exact: 2.924.279,82 lei, sumă care conține TVA și care este echivalentă cu peste 593.000 de euro).

 

Ce se cere la acești bani? Proiectarea unei rute de 26,9 km care ocolește municipiul Baia Mare și care are… câte o bandă pe sens. Acesta ar fi neajunsul proiectului. Dacă tot faci o centură rutieră ocolitoare, nu mai bine o proiectezi/execuți cu câte două benzi pe sens (sau măcar o bandă și jumătate)? Pentru că rolul unei centuri ocolitoare nu este doar de a elimina traficul greu de tranzit din zona urbană, ci și de a-l fluidiza, făcând ruta atractivă pentru actanții la traficul rutier.

 

În fine, să revenim la doritori. S-au depus două oferte pentru proiectarea (SF-ul) Centurii rutiere a municipiului reședință al județului Maramureș, lucrare care va fi plătită în procente egale, din pușculița județului și cea a Băii Mari (50%-50%). Să deconspirăm identitatea ofertanților (un sereleu din Iași și o asociere între două sereleuri, unul din București, unul din Baia Mare).

 

  1. Drum Pod Invest SRL Iași. Firma este deţinută de Radu Judele (90%) și soția sa, Loredana Emanuela Judele (10%). Radu Judele este fost consilier judeţean în Botoșani din partea PNL (2016-2018) şi administrator al judeţului Botoşani (numit în funcție în 2012 de baronul Florin Țurcanu, fost PNL acum ALDE, condamnat de două ori pentru infracțiuni penale pentru fals şi uz de fals și trafic de influenţă şi spălare de bani).

 

Din februarie 2018, Radu Judele (foto mic dreapta) a demisionat din PNL (și din CJ Botoșani) pentru a fi numit preşedintele PMP Botoşani (februarie 2018 – august 2019). În august 2019 a demisionat și din PMP. După demisia din PNL și CJ Botoșani, la începutul anului 2018, și-a reactivat firma Drum Pod Invest SRL, pe care în perioada 2011-2017 a ținut-o în “adormire economică”, adică fără activitate, cu cifră de afaceri 0 lei. Anul trecut firma lui Judele a raportat o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro (4,75 milioane de lei) și un profit de 824.000 lei, realizat cu 17 angajați.

 

  1. Asocierea Specialist Consulting SRL București & Construct CDP SRL Baia Mare. Liderul asocierii, firma bucureșteană Specialist Construct, este controlată de inginerul Romică Cezar Șerban (96% – acționarul minoritar este Oana Grigorie, economist) și este în insolvență de mai bine de 5 ani (din 25 noiembrie 2015 – a intrat în insolvență la cererea sa), timp în care n-are niciun plan de redresare aprobat. Anul trecut, firma din București a raportat o cifră de afaceri 3,21 milioane de lei și un profit net de 369.000 lei realizat cu 16 angajați. Firma insolventă continuă să fie administrată de directorul general și acționarul majoritar, Șerban, numit administrator special (administratorul judiciar este Prime Insolv Practice SPRL).

 

Specialist Consulting este fosta CRS Designing & Consulting și a fost înființată în 2006, fiind extrem de prolifică în contracte cu statul, îndeosebi cu primării, consilii județene și instituții publice controlate de PSD. A contractat numeroase lucrări în nume propriu, în asociere (printre asociații cu notorietate: Tel Drum a fostului președinte PSD Liviu Dragnea, Straco Group – firma căreia i-a fost reziliat, cu scandal, contractul pentru construcția tronsonului de autostradă Chețani – Câmpia Turzii, din A3), sau subcontractare.

 

Asociatul terț, Construct CDP SRL Baia Mare, este controlat de inginerul Radu Vasile Cot, iar anul trecut a raportat o cifră de afaceri aproape 3 milioane de lei, un profit net de 1,47 milioane de lei (a lucrat cu profit net de… 50%!), realizat cu 8 angajați. Firma are punct de lucru și în municipiul Cluj-Napoca (unde a efectuat mai multe lucrări pentru Primăria controlată de Emil Boc și pentru administrația județeană).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here