A INTRAT LA APĂ – Patronul firmei care a făcut SF-urile centurilor rutiere din Baia Mare și Sighetu Marmației, arestat pentru luare de mită în telenovela Buzatu & Farmazon

5
3292
Radu Judele

CORUPȚIE. Radu Judele, patronul firmei Drum Pod Invest SRL din Iași, înșurubat din 2021 la contracte publice semnificative în Maramureș, a fost arestat pentru luare de mită în speța extinsă care tratează cazul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), arestat la rândul său pentru luare de mită de la omul de afaceri Emil Savin „Farmazon”, care controlează (și) firma Soragmin SRL (care urma să încaseze 12 milioane de lei de la CJ Vaslui pentru lucrări executate într-un contract reziliat), prin fiicele sale Cristina Mădălina Șelaru și Stela Mirabela Popică (ultima este soția lui Andrei Eduard Popică, deputat PSD Vaslui și fost consilier județean și prefect de Vaslui).

 

Cine este Radu Judele și implicațiile sale în contractele din Maramureș

 

Fiu al fostului șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Radu Judele Jr., este fost consilier judeţean în Botoșani din partea PNL (2016-2018) şi fost administrator public al judeţului Botoşani (numit în funcție în 2012 de baronul Florin Țurcanu, fost PNL acum ALDE, condamnat de două ori pentru infracțiuni penale pentru fals şi uz de fals și trafic de influenţă şi spălare de bani), a demisionat din PNL (și din CJ Botoșani). El s-a retras din PNL în februarie 2018, pentru a fi numit preşedintele PMP Botoşani.

 

După demisia din PNL și CJ Botoșani, la începutul anului 2018, Judele și-a reactivat firma Drum Pod Invest SRL (unde deține 90% din părțile sociale, soția sa, Loredana Emanuela Judele deținând 10% din părțile sociale), pe care în perioada 2011-2017 a ținut-o în “adormire economică”, adică fără activitate, cu cifră de afaceri 0 lei. În august 2019 a demisionat și din PMP.

 

În 2021, Judele a penetrat cu firma sa Drum Pod Invest și piața contractelor cu entități publice din Maramureș. Întâi a contractat SF-ul la Varianta de Ocolire Baia Mare, lucrare de 2,33 milioane de lei (a sublicitat cu 30% pentru a câștiga contractul semnat la 18 noiembrie 2021 cu CJ Maramureș și Primăria Baia Mare – ulterior, contractul a fost modificat, fiind impuse de către CNAIR noi foraje pentru completarea SF-ului, această parte fiind contractată de beneficiar altei firme și pentru care s-au mai plătit 3 milioane de lei).

 

În mai 2022, a semnat contractul pentru SF-ul la Varianta de Ocolire Sighetu Marmației (contract de 1,72 milioane de lei semnat cu CJ Maramureș și Primăria Sighetu Marmației). Iar iulie 2022 a semnat (în asociere cu Search Corporation) revizuirea/completarea SF-ului de la Drmul expres Baia Mare – Satu Mare – Petea (contract de 6 milioane de lei, semnat cu CJ Maramureș și CJ Satu Mare – ulterior, a subcontractat 65,3% din lucrări către 8 firme și o instituție publică).

 

Anul trecut firma lui Judele, specializată pe activități de inginerie și consultanță tehnică, a raportat o cifră de afaceri de 3,13 milioane de lei și un profit net de doar 268.427 de lei, realizat cu 20 de angajați. Judele mai deține și firma de topografie Eko Top Sib SRL, înregistrată în Cisnădie (jud. Sibiu), pe care a preluat-o în 2016 de la fosta sa soție, Maria Monica Jabei (55 de ani – fostă Judele), după care și-a băgat în insolvență și apoi în faliment firma de topografie RJR International SRL din Iași.

 

De la cine, cât și pentru ce a luat mită Judele

 

Radu Judele a luat mită 714.000 lei în calitate de expert tehnic de la Emil Savin „Farmazon”, același mituitor ca în cazul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (a cărui mită a fost însă mai consistentă: 1,25 milioane de lei – după funcție), pentru că mita a fost dată și luată pentru același proiect.

 

Respectiv, conform procurorilor DNA, în anul 2019, Consiliul Judeţean Vaslui a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea cu bani europeni a unor drumuri din judeţul Vaslui. Contractul a fost împărțit în 3 loturi, două dintre ele fiind adjudecate de firma fiicelor lui Farmazon. În 2021, lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, dar plățile erau retsante cu circa 12 milioane de lei.

 

CJ Vaslui a încheiat un contract cu firma lui Judele (Drum Pod Invest SRL) care urma să facă un raport de expertiză în baza căruia să se facă plățile restante. Conform DNA, în 2022-2023, Judele i-a cerut lui Farmazon 714.000 lei pentru a înscrie în raport date care nu corespundeau realităţii din teren și nici cu precedentul raport de expertiză pe care tot el l-a făcut). În schimbul banilor, Judele și-a infirmat propriul raport și i-a promis lui Farmazon că va interveni pe lângă Buzatu să îi achite restanțe de 12 milioane de lei. Banii (mita de 714.000 lei) au fost dați și primiți în 2 martie 2023 și 27 aprilie 2023.

 

După ce a primit mita, Judele a înaintat CJ Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de firma controlată de Farmazon, aceasta fiind acceptată. Buzatu a fost prins în flagrant de DNA când primea de la Farmazon mita de 1,25 milioane de lei. În urma scandalului declanșat, PSD l-a exclus din partid pe Buzatu (care era la al treilea mandat ca președinte al CJ Vaslui), a suspendat-o din partid pe soția acestuia (care este deputat PSD) și i-a cerut fiului acestuia, care era secretar de stat, să demisioneze din funcție.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. La proiectari si lucrari de drumuri, cam toate contractele (cel putin cele banoase), sunt aranjate politic… Lumea se mira candd afla din intamplare aceste lucruri, dar cine lucreaza in bransa, stie aceste ,,noutati”.

  2. Si in învățământ se sifoneaza banii , se fac investiții în școli dar de fapt toate clasele sun amenajate de părinți, parchet,perdele,.banci absolut toate sunt cumpărate din banii părinților aici pot confirma cei care merg la clasa 0 sau 1 , tot ce înseamnă mutilare sunt de părinți in totalitate, și aici directorii mâna în mână cu manipulatori de bani de la inspectorate fac devize de lucrări prin firme ale apropiatilor și se trimit banii cu facturi legal după care sunt împărțiți frățește..

  3. Eu sunt curios cum a ajuns scafandrul la 714 mii? Cum? De ce nu 700 sau 800? 714 mii. Cred că mituitorul a râs când a auzit cât costă mita. O fi vreun procent din ce trebuia să încaseze sau ce?

  4. a trebuit sa citesc de 2 ori sumele luate ca mita … daca va intrebati de ce nu avem bani la educatie, sanatate, etc, sa stiti unde trebuie sa ii cautam – poate ii spune cineva si lui Ciolacu, ca daca ar elimina coruptia din aparatul administrativ, nu ar mai trebui sa creasca taxele si impozitele sub tot felul de pretexte false – o sa se intample ca datile trecute – noi fraierii o sa platim taxe mai mari, ei desteptii o sa isi dea mite mai mari … asa ne trebuie daca nu iesim in strada sa ii starpim ca pe niste serpi ce sunt …si apropo, puteti incepe de la Baia Mare, avem si aici un penal care traieste doar din mita ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here