DEVOALARE – Cine și cu câți bani livrează în Seini cele două mici autobuze electrice chinezo-turco-românești

0
3041

AUTOBUZE – SEINI. Administrația publică din orașul maramureșean Seini a atribuit, după două licitații eșuate (din lipsă de ofertanți), contractul care vizează achiziția două mici autobuze electrice (de 6 metri lungime – cele mai mici produse -, cu o capacitate de transport de 10 călători pe scaune) și două stații de încărcare fixe.

 

Câștigătorul contractului este BMC Truck&Bus, subsidiara din Ciorogârla a concernului turc BMC, care la finalul anului 2021 a intrat într-un parteneriat cu holdingul chinez ZTE pentru producerea de autobuze electrice în România – au fost două oferte, BMC și Anadolu Automobil Rom SRL.

 

Contractul a fost semnat la valoarea totală de 2.550.000 lei, cea mai mare parte a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile – administrația orașului Seini a obținut finanțare pentru un proiect care vizează “reducerea emisiilor de carbon prin crearea unei infrastructuri prietenoase cu natura (eco-friendly)”, achiziția autobuzelor fiind o parte din acest proiect, care mai include reabilitarea/modernizarea rețelei stradale (care presupune și crearea unui sistem de bike sharing – închiriere de biciclete) și edificarea unui depou (pentru cele autobuze).

 

Cele două autobuze electrice trebuie livrate în 12 luni (în același termen fiind prevăzută montarea celor două stații de încărcare) și, cel mai probabil, vor fi cel mai mic model al mărcii Euro Bus Diamond (conform site-ului oficial al firmei, modelul de 6 metri încă nu a intrat în producție de serie, de aceea fotografia de prezentare este a modelului de 8,5 metri, cel mai mic produs până acum). Pentru adaptarea fabricii de la Ciorogârlala fabricarea autobuzelor electrice s-au investit aproximativ 5 milioane de euro – concernul turc a investit inițial în fabrică 25 milioane de euro.

 

Holdingul turc BMC este controlat de familia Kilic, prin Kilic Sinan, Kilic Erhan şi Kilic Hakan. Holdingul chinez ZTE reunește zeci de firme din domeniul tehnologiei (printre care producerea de baterii, mașini și mijloace de transport în comun electrice) și are o cifră de afaceri anuală de  peste 16 miliarde de dolari.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here