EXCLUSIV – Doar 4 din cei 14 judecători din Maramureș înscriși la concurs au reușit să obțină cel mai înalt grad profesional, judecător de curte de apel

0
2426

MAGISTRAȚI – MARAMUREȘ. Doar 4 din cei 14 judecători din Maramureș înscriși la concursul de promovare pentru dobândirea gradului de judecător de curte de apel (cel mai înalt grad profesional care se poate obține prin concurs) au reușit să obțină gradul.

 

Precizări

 

Câteva precizări la începutul scrierii, pentru corecta înțelegere a celor nefamiliarizați cu subiectul: pentru a obține gradul profesional superior, judecătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții (calificativul Foarte bine la ultima evaluare profesională; nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și, în cadrul judecătorilor care candidează pentru obținerea gradului de curte de apel, au funcționat în ultimii 2 ani la instanțe ierarhic inferioare – judecătorie sau tribunal) și să se prezinte la concursul organizat de CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) prin INM (Institutul Național al Magistraturii).

 

Gradul profesional se obține pentru o singură materie/specializare (judecătorul optează la care dintre cele 5 materii intră în concurs). CSM stabilește, în funcție de necesitățile de la momentul concursului, numărul de locuri scoase la concurs – acesta nu este un număr similar pentru cele 5 materii. La acest ultim concurs cele 350 de grade profesionale de judecător de curte de apel s-au repartizat  după cum urmează: drept penal – 101 locuri, drept civil – 45 locuri, drept comercial – 49 locuri, drept administrativ și financiar fiscal – 79 locuri, dreptul muncii și asigurărilor sociale – 76 locuri.

 

Pentru a dobândi gradul profesional superior, un judecător trebuie să obțină minim nota 7, însă de cele mai multe ori aceasta nu este suficientă, gradele profesionale fiind acordate în baza numărului de grade profesionale scos la materia respectivă. De pildă, la acest concurs pentru a fi declarat admis (adică a obține gradul profesional cel mai înalt) a fost necesar să se obțină următoarele note: drept penal – 7, drept civil – 9.15, drept comercial – 7.90, drept administrativ și financiar fiscal – 7.50, dreptul muncii și asigurărilor sociale – 8.45.

 

Concursul constă dintr-o probă scrisă tip grilă cu 50 de întrebări (timpul de concurs: 4 ore). Susținerea probei are loc în 13 martie 2022. Și acum, precizările fiind făcute, să-i cunoaștem pe cei 4 judecători maramureșeni care au obținut gradul de judecător de curte de apel, materiile pentru care au concurat și notele obținute de aceștia.

 

Cei 4 noi judecători cu grad de curte de apel

 

Cea mai mare notă a obținut-o judecător Alina Ana Stamate-Tămășan (de la Tribunalul Maramureș), admisă cu 9.85 (a 5-a medie din cei 46 admiși) la materia Drept civil (ultima medie pentru dobândirea gradului profesional:  9.15).

 

O notă mare a obținut și judecător Adriana Ramona Danciu-Abraham (de la Tribunalul Maramureș), admisă cu 9.55 (a 11-a medie din cei 77 de admiși) la materia Dreptul muncii și asigurărilor sociale (ultima medie pentru dobândirea gradului profesional: 8.45).

 

A treia medie dintre judecătorii maramureșeni care au obținut la concursul din martie 2022 gradul profesional de judecător de curte de apel este judecător Mirela Roxana Petrariu (de la Tribunalul Maramureș), admisă cu 8.85 (a 24-a notă din cei 80 admiși) la materia Drept administrativ și financiar fiscal (ultima medie pentru dobândirea gradului profesional: 7.50).

 

De asemenea, a obținut gradul profesional de curte de apel și judecător Veronica Elisabeta Gavriș-Todincă (de la Judecătoria Sighetu Marmației), admisă cu nota 7.90 la materia Drept comercial.

 

La final două constatări:

 

1) Ultimii doi președinți ai Tribunalului Maramureș, fostul președinte, Nicolae Stamate-Tămășan, și actualul președinte, Alexandru Lucian Verdeș, nu au reușit să obțină gradul de judecător de curte de apel – Stamate-Tămășan a concurat la materia Drept comercial (unde trebuia să obțină nota 7.90), iar Verdeș a concurat la materia Dreptul muncii și asigurărilor sociale (unde trebuia să obțină nota 8.45).

 

2) La materia Drept penal au fost scoase la concurs 101 grade profesionale de judecător de curte de apel, însă doar 30 de judecători au reușit să obțină nota 7.00 (printre aceștia, niciunul dintre cei 6 judecători maramureșeni – de la Tribunalul Maramureș, Judecătoria Baia Mare, Judecătoria Sighetu Marmației și Judecătoria Vișeu de Sus – înscriși la respectiva materie).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here