ÎMPRUMUT – Pesedistul Zetea face și lucruri bune: a împrumutat gratuit o tehnologie performantă pentru tratarea COVID-19 prin transfer de plasmă

0
745

REALIZARE. Sereleul Besmax Pharma Distribution din București, administrat de Florin Hozoc, va dona pentru folosință timp de un an județului Maramureș un echipament de plasmafereză și 1.000 de kituri de colectare de plasmă, în valoare totală de 34.650 de euro (21.000 de euro costă echipamentul și 13.650 de euro costă kiturile). Împrumutarea respectivului echipament a fost făcută în urma demersului președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea.

 

Practic, aparatura medicală colectează plasmă de la persoane sănătoase sau persoane vindecate de COVID-19 va fi transferată pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2. În general, în țările vest-europene și asiatice, această terapie (trasferul de plasmă umană) este utilizată experimental și în prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), dar și pentru tratamentul pacienților critici.

 

În România, terapia transferului de plasmă umană în cazul tratării bolnavilor infectați cu coronavirus este avizată pentru utilizare experimentală de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și Ministerul Sănătății.

 

Zetea a explicat că a solicitat echipamentul pentru că sunt foarte mulți maramureșeni aflați în izolare sau carantină care urmează să fie testați cu echipamentele Real Time-PCR (deocamdată nu este niciunul funcțional), în urma acestor teste existând probabilitatea unei creșteri a numărului de pacienți diagnosticați cu coronavirus care vor avea nevoie de tratamente performante.

 

Florin Hozoc (director general Besmax Pharma Distribution) a precizat că echipamentul împrumutat Maramureșului „va fi folosit exclusiv pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienții COVID-19 vindecați”, plasmă care va fi apoi administrată “pentru prevenirea și combaterea COVID-19, conform protocoalelor terapeutice”. Echipamentul va fi deservit, conform lui Hozoc, de personalul de la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here