INVESTIȚIE – Grupul Taparo și-a extins capacitatea de producție de măști chirurgicale la 300.000 de bucăți/zi și mai construiește o fabrică în Baia Mare

0
4718

DEZVOLTARE PE TIMP DE CRIZĂ. Grupul Taparo, controlat de maramureșeanul Ioan Filip, a pus în funcțiune la fabrica Techtex pe care o deține în Oșorhei (jud. Bihor) încă 2 linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale, crescând capacitatea de producție actuală la 300.000 de bucăți/zi (se lucrează non-stop, în 4 schimburi).

 

De asemenea, săptămâna viitoare fabrica va fi utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), iar până la sfârșitul lunii aprilie va mai intra în producție încă o linie de măști chirurgicale, inginerul Filip anunțând un proiect prin care, printr-o investiție de peste 20 de milioane de euro, Techtex va deveni prima fabrică românească de textile medicale.

 

În acest moment, Taparo este (prin fabrica din Oșorhei) singurul producător de material nețesut (TNT) din România, însă produce doar două din cele trei straturi ale măștilor chirurgicale, de aceea conducerea companiei a decis să producă în țară și materialul filtrant al celui de-al treilea strat.

 

O nouă fabrică în Baia Mare

 

De asemenea, Taparo și-a propus să ridice în Baia Mare, în 8-10 luni, o nouă hală de producție, de 16.000 mp, și să achiziționeze linii tehnologice performante care să permită realizarea unor materiale compozite cu bariere anti-microbiene care să fie folosite la producția de halate, combinezoane, lenjerii de pat, dar și material textil pentru scutece și șervețele.

 

Pentru acest proiect, Taparo a luat un credit pe 7 ani de la Eximbank cu rambursare în 7 ani. Vă reamintim că Taparo mai produce zilnic, la fabrica 4Brands din Baia Mare, 4.000 de combinezoane, halate, bonete, botoși și lenjerie de pat.

 

Mihai Filip (fiul lui Ioan Filip, foto mic dreapta) a precizat că a demarat procedurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție pentru noua fabrică Techtex din Baia Mare și a făcut rezervarea pentru utilajele pentru noile linii tehnologice care vor produce materialul filtrant și a materialul compozit, urmând să fie extinsă și capacitatea de producție a materialului nețesut. Conform estimărilor lui Filip, în iunie Techtex va produce material filtrant.

 

În urma investiției, Taparo estimează că va putea produce în subsidiarele sale peste 300 de milioane de mp de material textil pentru uz medical /an. Această cantitate este suficientă pentru 100 de milioane de măști de protecție, 4 milioane de halate și combinezoane, 30 de milioane de bonete, 7 milioane de lenjerii de unică folosință, 15 milioane de scutece de unică folosință și 1 milion de pachete de șervețele anti-microbiene.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here