4 DINTR-O LOVITURĂ – Val de pensionări în Parchetele din Maramureș: patru actuali sau foști prim-procurori din județ și-au cerut pensionarea

2
9206
Florin Deac

ALȚI 4 PENSIONARI SPECIALI. Patru actuali sau foști prim-procurori din județul Maramureș au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din funcțiile deținute prin pensionare. Deciziile vin după ce în spaţiul public au fost relansate dezbateri ale partidelor de guvernământ privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

 

Cei 4 sunt Florin Deac (prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș din 15 iunie 2016, în prezent membru ales al CSM – își încheie mandatul în ianuarie 2023), Maria Mirela Gălățeanu (prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare din 1 ianuarie 2021 – își încheia mandatul în 1 ianuarie 2024), Aurelia Muț (prim-procuror la Parchetul de pelângă Judecătoria Târgu Lăpuș – numită la conducere prin delegare, cea mai recentă fiind din 7 iulie 2022 pe o perioadă de cel mult 6 luni) și Delia Adomnicăi (procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT – Biroul teritorial Maramureș, fostă procuror-șef DIICOT Maramureș).

 

Guvernul României s-a angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), să reformeze strategia actuală de pensionare, în urma consultanței oferite de Banca Mondială rezultând următoarele principale propuneri: toate pensiile să ţină cont de contributivitate, nicio pensie să nu depăşească salariul, pensiile speciale să fie reduse. Măsurile ar urma să fie implementate până la sfârşitul acestui an și îi vizează în special pe magistraţi (procurori şi judecători).

 

Conform datelor enunțate se discută trei mari aspecte: nerespectarea principiului contributivității, vârsta de la care un magistrat poate primi pensie publică (acum aceștia se pot pensiona după 25 de ani lucrați – unii ies în pensie la 50 de ani – și se discută ca pensia să o poată încasa doar de la împlinirea vârstei de pensionare a tuturor, 65 de ani) și principiul conform căruia pensia nu poate fi mai mare decât salariul (acum, la această categorie profesională, este).

 

Ce spune legea în prezent

 

Conform legii în vigoare în acest moment, magistrații se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensie nediminuată dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani ca magistrat sau personal de specialitate juridică asimilat acestora. De asemenea, judecătorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective.

 

În acest moment, pensia magistraților este calculată într-un mod special (diferit de al restului populației): 80% din ultimul salariu brut încasat. De aceea există multe situaţii în care în ultima lună de muncă magistratul forţează obţinerea unor sporuri suplimentare, pentru a-şi creşte pensia (este și cazul celui până de curând prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, Bogdan Gabor, care a renunțat la concursul pentru obținerea postului de prim-procuror, retrăgându-se, și a acceptat delegarea în funcția de procuror șef de Secție Judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, veniturile sale fiind semnificativ mai mari decât cele pe care le-ar fi dobândit ca prim-procuror la Baia Mare – magistraților care activează în alte orașe decât cel de domiciliu li se acordă suplimentar sporuri, diurne etc.).

 

Practic, acum este mai rentabil pentru un magistrat să iasă la pensie imediat ce îndeplineşte condiţiile, decât să-şi continue activitatea. Un exemplu (ipotetic): dacă un magistrat încasează un salariu 16.000 lei net, salariul său brut este de 27.350 lei. Dacă se pensionează, încasează o pensie de 21.840 lei net, cu aproape 27% mai mare decât salariul net.

 

* Foto Florin Deac: @Newsweek

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ce escrocherii, tocmai cei ce apară legea sunt hoții. Cum să ai pensie mai mare decât ai avut salariul? Doar la pensie numai stai,nu faci nimic. Ăștia ar trebui băgați la pușcărie și ei alături de infractori.

  2. Pacat, odata cu plecarea domnului Prim Procuror Adj. de pe langa Trib. Maramures… FLORIN DEAC, nu se mai naste, un inlocuitor a acestuia… un mare om, un mare domn, de un caracter deosebit,… pacat ca sub racheta partenerului dansului de tenis de camp… care si-a fscut de cap la Viseu, sfidand o mare DOAMNA, care pana in momentul de fata… ar fi stat acolo unde nimeni altul nu-i putea lua locul. Zicala spune:din,, segment major ajuns cdt. facut la apelul bocancilor”, provenit din sectorul Mioritc,… la ce sa te mai astepti,.. dar viata merge inainte:legea compensatiei exista… fa BINE . .. bine culegi si invers. O sa vedem in viitorul apropiat dul… cica viitor avocat,hai s-o mai vedem si pe asta, caci aspiratia la functia de PROCUROR,…a dat gres. Iar d’nei Delia Adomnicai(procuror la DIICOT Maramures, si fosta Prim Procuro Sef… anterior numai…. de bine, la fel ca d’nului Florn Deac,…si sa se bucure de pensia speciala… ce cu mare onoare si respect o merita.!!! https://media.tenor.com/FmG9upLdc8wAAAAM/happy-sabbath-holy-bible.gif https://media.tenor.com/FmG9upLdc8wAAAAM/happy-sabbath-holy-bible.gif https://media.tenor.com/FmG9upLdc8wAAAAM/happy-sabbath-holy-bible.gif

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here