17 DINTR-O LOVITURĂ – Primarii din Baia Sprie, Alin Bîrda, și Coltău, Cendes Lajos, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, alături de alți 8 funcționari ai primăriilor, două firme și 5 persoane fizice

1
20146
Cendes Lajos, primarul comunei Coltău, și Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie

DNA – TRIMITERE ÎN JUDECATĂ. Miercuri, 28 iunie 2023, DNA – Biroul Teritorial Baia Mare l-a trimis în judecată pe Sebastian Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie, pentru infracțiuni de corupție, într-un dosar demarat la începutul acestui an și în care prejudiciul a fost stabilit la 812.328,50 lei.

 

Alături de Bîrda au mai fost trimiși în judecată 3 funcționari ai Primăriei Baia Sprie (Adrian Nelu Bercean – șef Birou, Lenuța Maria Timiș – inspector superior, Barkoczi Ferenc Istvan – inspector superior), două firme (Sovereign Group SRL din București – fostă Simpleton Solutions – și Acacia Catering SRL din Mogoșoaia – jud. Ilfov) și 5 persoane fizice (Valeriu Dorin Drăghici, Vasile Leontin Haliciu, Ana Soreta Botescu – este administratorul și proprietarul firmei Acacia Catering -, Adrian Nicolae Cătălin Nicolau și Vlad George Nădejde).

 

Dosarul vizează favorizarea unei firme care a livrat masă caldă beneficiarilor din cadrul unui proiect derulat pe zona Microraion Vest. Conform precizărilor lui Bîrda de la momentul începerii urmării penale, firma care a câștigat licitația (DNA susține că, pentru a fi desemnată câștigătoare, aceasta ar fi depus la dosarul de ofertare date falsificate) a subcontractat serviciul fără a informa Primăria.

 

Primarul Bîrda a mai precizat că niciun partener din proiect nu a suferit vreun prejudiciu, iar Primăria Baia Sprie s-a îndreptat legal împotriva firmei contractoare. Speța va fi judecată în faza de fond de magistratul desemnat al Secției Penale a Tribunalului Maramureș.

 

Un proiect similar s-a derulat și în comuna Coltău, aceeași firmă câștigând licitația și procedând la fel ca în cazul de la Baia Sprie (a subcontractat serviciul). Și în cazul de la Coltău, în care prejudiciul a fost stabilit la peste 800.000 lei, primarul Cendes Lajos, cinci angajați ai Primăriei (Miorița Călăuz, Alexandru Bogdan Danciu, Adrian Claudiu Kantor, Koncsard Balint Otto și Szolosi Elisabeta), aceleași două firme (Sovereign Group SRL din București – fostă Simpleton Solutions – și Acacia Catering SRL din Mogoșoaia – jud. Ilfov) și aceleași 5 persoane fizice (Valeriu Dorin Drăghici, Vasile Leontin Haliciu, Ana Soreta Botescu – este administratorul și proprietarul firmei Acacia Catering -, Adrian Nicolae Cătălin Nicolau și Vlad George Nădejde) au fost trimise în judecată de DNA Baia Mare, la 21 iunie 2023.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here