JUSTIȚIE – Primarul Cătălin Cherecheș, al doilea dosar trimis în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată

0
496
Cătălin Cherecheș

JUDECATĂ. Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, acuzat de procurori DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) – Serviciul Teritorial Cluj de luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată, a fost trimis în judecată pentru a doua oară.

 

Primarul Cherecheș a fost trimis în judecată prima oară (proces aflat în curs de desfășurare) în mai 2016, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, fiind arestat preventiv în perioada 27 aprilie – 24 august 2016 și aflat în perioada august-decembrie 2016 sub arest la domiciliu, iar apoi plasat sub control judiciar (timp în care a fost reales primar al municipiului) – din mai 2017 este judecat în stare de libertate și a revenit la conducerea Primăriei.

 

În acest nou dosar de corupție, primarul Cherecheș este acuzat de DNA că în 2013 a primit de la oamenii de afaceri Wermelinger Marco, Mihai Doru Adrian şi Mihai Sorinel diverse sume de bani ca mită pentru eliberarea unei autorizaţii de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare.

 

Astfel, Wermelinger i-ar fi dat lui Cherecheș 150.000 USD, sumă disimulată în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare şi unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu echipa de handbal feminin HCM Baia Mare. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost viraţi în contul unei societăţi (cea care deținea Trustul de presă eMaramureș, condusă de Cristian Șpan) controlată de edil, în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia.

 

Tot pentru eliberarea unei autorizaţii de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului, Cherecheş ar fi primit de la Mihai Doru Adrian şi Mihai Sorinel suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu HCM Baia Mare (contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale „in personam” în această cauză – în 18 iunie 2013.

 

Cei trei oameni de afaceri sunt și ei inculpați în acest nou dosar trimis în judecatăp de procurorii DNA, pentru infracțiunea de dare de mită, iar Trifa Nicolae Dan, pentru complicitate la dare de mită.

 

În prezentul dosar DNA, Cherecheș mai este acuzat că în ianuarie 2011-iunie 2013, în calitate de deputat şi apoi de primar al municipiului Baia Mare, a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi etc. din postură de împuternicit al administratorului de drept, acte incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea. De asemenea, ar fi mințit în declarațiile de avere din perioada 2013-2018 și ar fi plătit (cu 17.000 de euro și 5.000 de lei), în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, pe preşedintele filialei judeţene a unui partid politic (probabil reprezentantul Partidei Romilor Baia Mare, Carol Jurisnicz, zis Pise), în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare.

 

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce îi aparţin lui Cherecheş, iar dosarul va fi judecat, în primă fază, la Tribunalul Maramureş.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here