DEZECHILIBRU – În Maramureș, din 100 de beneficiari ai sistemului public de sănătate, doar 34 plătesc CASS

0
228

RAPORT. În județul Maramureș, din cei 365.760 de asigurați la sistemul public de sănătate (beneficiari de asigurări de sănătate), doar 123.353 de persoane sunt contribuitori direcți, prin plata CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate).

 

Asta înseamnă că la fiecare 100 de beneficiari ai sistemului de sănătate din județul Mureș, doar 33,7 sunt plătitori de CASS, restul persoanelor fiind scutite (prin lege) de la această contribuție. Practic, în județul Maramureș, raportul dintre beneficiarii plătitori de CASS și beneficiarii neplătitori de CASS este de 1 la 2,93.

 

Cei scutiți de lege de la plata CASS se încadrează în una dintre următoarele categorii: copii până la vârsta 18 ani; tineri de 18-26 de ani (elevi, ucenici, studenți, doctoranzi); tineri până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului; persoane fără venituri proprii aflate în întreținerea unei persoane asigurate (soț, soție, părinți); persoane care au fost persecutate politic; persoane cu handicap; bolnavi cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; femei însărcinate și lăuze; persoane în concedii medicale; persoane în concediu pentru creșterea copilului; persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv; persoane care beneficiază de indemnizație de șomaj sau de alte drepturi de protecție socială; persoane care beneficiază de ajutor social; pensionari; victime ale traficului de persoane; personal monahal al cultelor recunoscute.

 

Pentru prima dată, conform unei recente statistici CNAS, la nivel național, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al copiilor de până la 18 ani, beneficiari (fără plata CASS) ai sistemului public de asigurări sociale de sănătate.

 

Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here