COMEMORARE – Astăzi e marcată, pentru prima dată, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

0
447
„Memorialul” de la Sighet

MARTIRII COMUNISMULUI. În acest an este marcată, pentru prima dată, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Instituirea zilei de 14 mai ca moment de comemorare a celor care au pătimit în temniţele comuniste (printre care se numără părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hosu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu etc.) a început printr-un demers al unui grup de parlamentari, devenind lege (nr. 127) la 16 mai 2017.

 

Ziua de 14 mai poate fi marcată de autorităţi şi de instituţii publice de cultură prin organizarea de manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri. În noapte de 14 spre 15 mai 1948, au fost arestaţi de către regimul comunist peste 10.000 de tineri, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să-și execute condamnarea. Prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, aceștia au pătimit asemenea primilor creştini, menționează motivarea proiectului care a devenit lege.

 

În Maramureș, la Sighetu Marmației, este una dintre cele mai notorii închisori politice din România, acolo fiind încarcerate elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritățile comuniste. În 1977, închisoarea a fost dezafectată și convertită în fabrică de mături, iar apoi în depozit de sare. În prezent, ea adăpostește muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, fiind declarată monument istoric.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here