VIRUS CONFIRMAT – Liber la vânătoarea de mistreți pe fondurile de vânătoare din 19 comune din Maramureș

0
450

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ. Un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare nr. 19 de la Slătioara a fost confirmat, în urma analizei Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București, ca purtător al virusului pestei porcine africană.

 

Centrul Local de Combatere a Bolilor a activat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 kilometri, care include localitățile Slătioara, Strâmtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni, Bârsana respectiv zona tampon, pe o suprafață de 5 kilometri, caree include localitățile Budești, Petrova, Rozavlea, Șieu, Nănești, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Șugatag, Oncești, Coștiui.

 

Conform deciziei, au fost luate măsurile de biosecuritate specifice pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane și în fondurile de vânătoare din zona afectată s-a dispus recoltarea integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire. Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.

 

De asemenea, în localitățile de mai sus este interzisă: circulația animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline etc.) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor, se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș, iar reprezentanții desemnați împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here