EXCLUSIV – Generalul de la comanda SRI Maramureș este plătit mai prost decât politicienii de la conducerea administrației județene și municipale

2
7654
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș; Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

STRATEGIA VENITURILOR PLĂTITE DIN BANI PUBLICI. Generalul de brigadă Marius Noje (51 de ani), comandantul Direcției Regionale de Informații Maramureș, serviciu de informații cu sediul la Baia Mare și cu competențe în județele Maramureş, Satu-Mare şi Bistrița-Năsăud, este plătit mai prost decât politicienii de la conducerea administrațiilor județene și municipale din Maramureș.

 

2mnews a realizat o analiză comparativă a salariilor celor trei persoane care conduc Direcția Regională de Informații (SRI), Consiliul Județean și Primăria Baia Mare. Atât șeful administrației județene, cât și primarul municipiului reședință de județ sunt mai bine remunerați decât comandatul SRI – pe ceilalți comandanți ai serviciilor speciale din județ nici nu i-am inclus în analiză, aceștia câștigând sensibil mai puțin: de pildă, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) Maramureș, general de brigadă Marin Bancoș, acum în retragere/pensie, a fost plătit în anul analizat (2021) cu 11.135 lei/lună, respectiv 133.623 lei/an, mai slab și decât vicepreședinții administrației județene și viceprimarii municipiului reședință de județ.

 

Iată:

  1. Ionel Ovidiu Bogdan, președintele CJ Maramureș: 13.689 lei/lună (164.268 lei/an 2021);
  2. Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: 13.635 lei/lună (163.628 lei/an 2021);
  3. Gen. Marius Noje, comandant Direcție Regională de Informații Maramureș: 13.365 lei/lună (160.390 lei/an 2021).

 

Trebuie reținut că în venitul generalului Noje, o componentă semnificativă o reprezintă indemnizația de delegare/detașare (transfer pe perioadă nedeterminată într-o altă localitate decât cea de domiciliu), el fiind originar din Jibou (jud. Sălaj) – înainte de a conduce structura regională a SRI a fost șef al Direcției Județene de Informații Sălaj și apoi al Direcției Județene de Informații Maramureș -, fără aceasta diferența fiind mai mare.

 

Analiza evidențiază următoarea situație: politicienii/politrucii care fac legile în baza cărora sunt remunerați cetățenii din structurile publice se așează pe ei în vârful piramidei salariale. Orwell, Kafka, “Cine-mparte, parte-și face” ș.a.m.d…. Structuralizarea salarială din sectorul public nu ține cont de importanța și dificultatea muncii/meseriei prestate și nici de impactul/necesitatea acesteia pentru cetățenii-contribuabili, doar de ierarhizarea făcută în laboratorul politic.

 

* Foto: @SRI

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Fara rautate si cu tot respectul pentru domnul general, daca serviciul domniei sale era mai eficient unul din cei exemplificati nu mai era in functie. Propun sa-i marim salariul, cine stie, poate se va vedea ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here