VECINUL „GRIJULIU” – Deșeuri menajere din comuna Coroieni, aruncate în Vima Mică: Garda de Mediu a dispus ca Primăria Coroieni să ecologizeze zona în 10 zile, altfel urmează amenda

1
780

TOMBERONUL NATURAL DIN VIMA MICĂ. Între comunele maramureșene Vima Mică (primar Liviu Balint – PSD) și Coroieni (primar Gavril Ropan – PNL) e o distanță de vreo 10 kilometri, pe care o parcurgi pe drumuri județene. Pe această distanță, un aparent No man’s land (teritoriu al nimănui) a fost transformat de “oameni de bine” într-o hazna. Jeguri și gunoaie aruncate de-a valma-n natură, ca-ntr-un tomberon public nelegalizat.

 

De vreo două săptămâni, primarul din Vima Mică a sesizat Garda de Mediu pentru a lua măsuri. Edilul Balint zice că după sesizare s-a întâmplat… fix NIMIC. Numai că s-a întâmplat. Comisarii Gărzii de Mediu Maramureș (instituție condusă din postură de comisar-șef din anul 2019, după decesul fostului comisar șef Ioan Strempel, de Lucia Marcela Chindriș, care lucrează în instituție de 33 de ani, așa că nu se poate spune că nu are experiență profesională sau proprietatea gravității poluării premeditate a unui areal natural) au fost la fața locului, la așa-numitele verificări în teren.

 

Acțiunea s-a desfășurat în 7 decembrie 2023, s-a constatat evidența și făptuitorii și s-a dispus în consecință. „S-a constatat că zona respectivă, care se află pe teritoriul administrativ al comunei Vima Mică, era afectată de deșeuri menajere provenite din comuna Coroieni. Am dispus UAT-ului Coroieni (Primăriei) ca până în 18 decembrie 2023 să fie ridicate toate deșeurile. Dacă nu este respectat acest termen, vom aplica Primăriei Coroieni sancțiunea prevăzută de lege (amendă)”, a declarat, pentru 2mnews, comisar șef Marcela Chindriș.

 

Tot în comuna Vima Mică, în primăvara acestui an, un consilier local (Simina Blaga – USR) la sesizarea unor cetățeni din comună, a înaintat Gărzii de Mediu Maramureș o reclamație privind deversarea deșeurilor menajere în locul  cunoscut de localnici Sub Coastă – către dâmbul de afine. Numai că în acel caz poluatorul era… chiar proprietarul, adică Primăria Vima Mică. Există filmări și fotografii care demonstrează fără tăgadă că autoutilitara Primăriei se deplasa în pădure încărcată cu gunoi menajer colectat din comună și se întorcea goală.

 

După o vreme de nelegalități girate chiar de executivul Primăriei Vima Mică, în pădurea din apropierea Sitului Natura 2000 s-a format o groapă de gunoi neautorizată. Și în cazul din martie 2023, Garda de Mediu a constatat evidența și a dispus ca Primăria Vima Mică să ecologizeze zona. De asemenea, Primăria locală a fost amendată, a plătit amenda din bugetul local, bani care puteau fi alocați către investiții cu adevărat necesare comunității. Partea tristă este că edilul Balint, acum pe bună dreptate acuzator, însă în primăvară acuzat de girarea poluării premeditate a pădurii comunei, a condamnat acțiunea consilierului local, în loc să o felicite pe aceasta pentru că a luat poziție față de protejarea mediului și a unei proprietăți a comunei pe care o conduce.

 

Revenind la speța actuală, urmărim cum se soluționează, respectiv dacă Primăria Coroieni curăță zona pe care a murdărit-o.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. o remarca – eu nu sunt de acord cu amenzile acestea – luati exemplul lui kake, a aruncat gunoiul pe malul sasarului, si amenzile le-am platit tot noi cetatenii – in cazurile de genul acesta amenzile si responsabilitatea ar trebui sa cada pe persoanele care nu si-au facut treaba – nu tot pe cetateni …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here