VÂNZARE – Icoană de secol XVII din Maramureș, foarte rară, vândută cu 4.500 de euro

0
336

ARTĂ SACRĂ. Marţi, 20 aprilie 2022, seara, la licitaţia de artă sacră organizată de Casa Artmark (organizată on-line și telefonic), o icoană pe lemn din Maramureș, datată în prima jumătate a secolului al XVII-lea și pictată în stilul școlii rutene, care îl înfățișează pe Sfântul Arhanghel Mihail, considerată de colecționarii de profil ca fiind foarte rară, a fost vândută cu 4.500 de euro, depășind de trei ori prețul estimat de evaluatori.

 

Icoana, pictată în tempera pe lemn și având dimensiunile de 53,5 cm x 38 cm, îl înfățisează pe Arhanghelul Mihail în costum de oștean, într-o mână având sabia ridicată, iar în cealaltă ținând un potir în dreptul pieptului. Autorul este necunoscut, estimându-se că ar fi “un zugrav talentat format într-un atelier maramureșean, influențat de pictura ruteană”. Icoana prezintă asemănări cu o icoană care-l reprezintă pe Iisus Hristos și care este păstrată la Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, fiind datată în prima jumătate a secolului al XVII-lea.

 

* Foto: @Artmark

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here