SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Opera Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi va fi interpretată în Baia Mare: intrarea publicului este liberă

0
425

CONCERT ÎN BAIA MARE. Marți, 1 noiembrie 2022, de la ora 19.00, în Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Baia Mare, opera Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi va fi interpretată de către Vári Renáta Orsolya (în foto), soprana Operei din Craiova, respectiv Anca Aluaș, mezzosoprana Operei din Cluj-Napoca, ambele originare din Baia Mare – dirijor Péter Bernadette. Organizatorii evenimentului îi așteptă pe toți iubitorii de muzică, intrarea publicului fiind liberă/gratuită (se acceptă donații).

 

Compozitorul italian Giovanni Battista Pergolesi, absolvent al Conservatorului din Napoli, unde a fost discipolul lui De Matteis (vioară) și Francesco Durante  (contrapunct), a compus Stabat Mater la numai 26 de ani, în ultimele săptămâni de viață, în 1736, fiind terminată cu puțin timp înainte de moartea sa cauzată de tuberculoză, într-o mănăstire franciscană din Pozzuoli. Pergolesi a fost sursă de inspirație pentru mai mulți compozitori, printre care și rusul Igor Fiodorovici Stravinsky, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea și cel care a revoluționat muzica de balet.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here