TRAFIC DE PERSOANE – Gruparea “Stăpânii de sclavi din Maramureș”: DIICOT a anihilat un grup organizat care exploata prin violență alte persoane

0
3009

SCLAVII DIN MILENIUL III. Joi, 4 iunie 2020, procurorii DIICOT Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale Maramureş, al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic, al lucrătorilor de poliţie din cadrul Grupei Operative Canine a Poliţiei Municipiului Baia Mare şi al jandarmilor din cadrul IJJ Maramureş, au efectuat două percheziţii domiciliare în satul Bozânta Mică (comuna Recea), într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

 

Conform DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost, care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.

 

“Membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR Baia Mare, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane, le răpesc ori le determină, în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional), să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

 

Ulterior, membrii grupării exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte)”.

 

În urma percheziţiei efectuată la domiciliile membrilor grupării, într-una dintre încăperile gospodăriei inculpatului C.M. şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. Acesta era încuiat cu lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului, încă din 1 iunie 2020, fiind răpit şi adus prin metodele subliniate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel „să-şi refacă stocul de sclavi”. Procurorii DIICOT Maramureş au reuşit să probeze activitatea infracţională a grupării cu privire la aceleaşi fapte săvârşite asupra altor patru persoane.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here