TRĂDAREA – Senatorul Iustin Talpoș (ex-PMP), transferat în funcția de inspector-șef al Învățământului județean al PSD: Ana Moldovan va fi pe loc eligibil la Senat

1
2306
Gabriel Zetea și Ioan Talpoș

EDITORIAL. Iustin Talpoș, profesorul ăla din Baia Mare pe care unii maramureșeni (admiratori necondiționați ai lui Băsescu Traian) l-au votat la parlamentare și a ajuns, la redistribuire (cu noroc, așadar, ca la loto) senator, e un nenorocit, un oportunist, care a trădat încrederea electoratului devenind un alt traseist politic al politichiei românești, trecând în timpul mandatului, de la PMP la PSD. Zice lumea. Păi, să respirăm. Și să raționăm.

 

Cine e Talpoș

 

Omul a candidat independent, inițial. Era un soi de revoluționar, director al unei școli generale din municipiul reședință de județ care s-a opus sistemului corupt din învățământ. Maramureșenii nu l-au votat (suficient). Rezultatul: a pierdut. Apoi s-a înscris în politică. Într-un partid-pigmeu, nou: PMP (creat de fostul președinte al României Traian Băsescu). A vrut să candideze din nou, să demaște corupția, să se ia la trântă cu sistemul. A fost întrebat dacă are bani. N-avea – că era un profesor bugetar, nu furase nimic.

 

“Boierii”, bogații, aprofundați și inflitrați și în PMP, au râs de el. Și i-au spus să ia bani împrumut dacă vrea să candideze și să ajungă parlamentar, că asta nu e de ici de colo, adică nu-i pentru săraci, ci pentru bogați. Și a luat. Un credit. De la bancă. Ca oricare om care vrea să-și cumpere o casă, o mașină etc. Numai că Talpoș nu vroia să-și cumpere o mașină/casă, ci să intre în Parlament și să zică de acolo, de la tribună, ce nu-i bine în țara asta și să convingă să se facă în așa fel încât să fie bine. Și apoi a ajuns senator. Și a început să zică. Cât a putut, cât l-a lăsat sistemul.

 

Băsescu, Morar și Zetea

 

În timpul ăsta, filiala județeană a PMP a fost acaparată de gruparea ulmeniană, condusă de Lucian Morar. Alt traseist, care a plecat din partidul de suflet al strămoșilor săi, PNȚCD, întâi în UNPR (partidul sistemului retrograd), apoi în PMP. Fără remușcări. Deși tânăr, Morar e un traseist virtuos, fără nicio tresărire. Un asasin politic. S-a dus mereu unde a fost primit ca șef, unde i-a fost bine, unde a primit protecție. Și Talpoș s-a opus. A zis că nu e bine ca partidul să fie la mâna lui Morar. A vrut să lupte. Băsescu a tăcut. A înghițit în sec. Morar îi aducea voturi. Și un partid trăiește din voturi. E ca un biznis care trăiește din profit. Voturile, în politică, înseamnă profit.

 

Morar s-a micționat pe tot ce făcea PMP. Când PMP făcea opoziție zicând că PSD e un partid de hoți conduși de gruparea interlopă controlată de teleormăneanul Dragnea Liviu, Morar s-a pupat pe gură, pasional, cu șeful PSD Maramureș, Gabriel Zetea, zis „Îngerul”. Pentru puparea cu slugărnicie a dosului PSD, Morar a câștigat un loc de vicepreședinte al Consiliului Județean. El zice că pentru PMP (știți proverbul cu dracul, cu puntea, cu fratele…). Numai că n-a fost niciodată pentru PMP. A fost pentru el. Și s-a făcut vicepreședinte. Salariu mare, excursii, frumuseți, influențe.

 

Din nou, Băsescu n-a zis nimic. A înghițit în sec, a venit la nunta lui Morar, a băut horincă cu el, i-a adus cadou, l-a cimentat în funcția de șef al organizației Maramureș, girându-i toate prostiile politice pe care le-a făcut și le face. Pentru că – n-ați uitat, nu? – îi aducea voturi. Și partidul – n-ați uitat, nu? – trăiește din voturi. Ce dacă Talpoș măcar știa să citească cursiv în limba română? Morar îi aducea voturi.

 

Apoi, șeful PSD, Îngerul Gabriel, l-a lovit la gioale și pe Morar. Adică a simțit slăbiciunea. Iar când a primit ordinul de la Dragnea, a atacat la punctul slab: nemulțumirea, dezamăgirea lui Talpoș. Și atunci Zetea s-a micționat și el pe prietenul și partenerul din administrația județeană Morar, așa cum și acesta, la rândul său, a făcut-o pe decizia lui Băsescu Traian de a fi împotriva PSD, că numai așa pot câștiga mai mult decât acum în alegeri. Și Zetea i-a dat lui Talpoș senzația că îl va numi șef al Inspectoratului Școlar Județean. Talpoș a acceptat și a mușcat mâna care l-a hrănit. Pardon… PMP nu l-a hrănit pe Talpoș, Talpoș a hrănit PMP.

 

Ce se întâmplă acum

 

Vă mărturisesc că n-am vorbit cu Talpoș. Vroiam s-o fac. Însă mi-e rușine de rușinea sa. Și, în cloaca asta în care s-a băgat singur, încerc să-i înțeleg raționamentul. E un trădător. Dar un trădător dintr-o lume (politică) creată pe trădare. Nu cred că Băsescu e supărat. Știa. A făcut la fel când cu acel lacrimogen „Dragă Stolo”. „A jurat credință partidului în faţa a peste 700 de oameni. Între timp l-a părăsit jurământul”. Corect, Talpoș e un nenorocit. Unul care, dezamăgit, și-a urmat interesul personal, ca atâția alții. Nu-l scuz, trădarea nu e scuzabilă, sau de înțeles. Încerc doar să-l înțeleg.

 

Nici Morar nu e supărat. A scăpat de un incomod. PMP a pierdut statutul de grup senatorial, dar pe Morar de la Ulmeni îl doare-n bască de asta. Cred c-a și băut o bere cu Zetea, prietenul său administrativ, ș-au râs, hăhăind. Ce mare chestie?, l-au prostit pe Talpoș. Talpoș și-a șters contul de facebook (de rușine) – era plin de critici la adresa PSD. N-are sens. Lumea știe deja că și-a cocoșat coloana vertebrală. Zetea pare să-l pupe-n critici pe Talpoș: „Organizaţia PSD Maramureş şi Organizaţia PSD Baia Mare îl primesc cu braţele deschise pe Iustin Talpoş, şi împreună suntem convinşi că vom avea soluţii mai bune”. Mai bune pentru ei.

 

De fericire și din puținătate neuronală, Zetea l-a umilit și pe Talpoș – să-i arate cine-i șeful în pesedeu -, atribuindu-i o declarație de semianalfabet, ca el: „M-am alăturat echipei Partidului Social Democrat, filiala Maramureş, deoarece este o echipă serioasă, o echipa de viitor, o echipă care-şi doreşte să lucreze în folosul comunităţii, îmi doresc pe viitor să obţinem rezultate şi mai bune, atât pe plan social cât şi politic”. Profesorului Talpoș, care a citit mai multe cărți decâte sticle a băut Zetea la viața lui, bănuiesc că-i crapă obrazul de rușine. Cel puțin sper asta. Dacă nu, ce speranțe ar mai fi pentru noi?

 

Talpoș o să fie șeful de la Învățământul județean. Un timp. Din câte-i cunosc pe pesediști, scurt. Pentru asta, marea doamnă Ana Moldovan, furnizoare și de voturi a pesediștilor, cea care s-a cocoțat în căruța de la Oncești cu Zetea, PLM și „Prințesa Diana” a PSD-ului (Rovana Plumb), va fi trecută, pe promisiune făcută “pe persoană fizică” de “Îngerul” Gabriel, pe locul 1 pe lista PSD pentru Senat. Oricum, pesediștii ăștia au de respectat procentul de candidați femei-bărbați pe care, infatuați, și l-au autoimpus.

 

Să nu vă surprindă „deplasările parlamentarilor” (cum le-a numit Tăriceanu, el însuși un „deplasat” din PNL în ALDE), vor mai fi. Trădarea face parte din fibra politică națională.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here