TENTATIVĂ – AEP încearcă, cu timiditate, să convingă Guvernul să organizeze alegeri parțiale în 50 de localități fără primar ales, printre care și comuna maramureșeană Boiu Mare

0
319
O batrana asteapta sa voteze in localitatea Stefanesti, duminica, 15 iunie 2008. Procesul de votare in localitatile Stefanestii de Jos si Sintesti, din comuna ilfoveana Vidra, se desfasoara calm, localnicii prezentandu-se la prima ora la urne, unde sunt asteptati peste 5.500 de alegatori. AURELIA ALEXA / MEDIAFAX FOTO

ALEGERI PARȚIALE – MARAMUREȘ. Din când în când, ultima dată miercuri, 19 octombrie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează Guvernul că s-au întrunit condiţiile pentru organizarea alegerilor parţiale în circumscripţii electorale în care funcţia de primar este vacantă. Aceste informări ale AEP sunt ciclice, în acest mandat fiind demarate încă de anul trecut și repetate periodic, însă sunt ignorate de Guvern, deși acesta este conștient că încalcă legea (care îl obligă să organizeze alegeri parțiale în 90 de zile de la vacantarea funcției).

 

În acest moment, în 50 localități ar trebui organizate alegeri locale pentru funcția de primar. Printre acestea și în comuna maramureșeană Boiu Mare, unde primarul ales, Gavril Pop (PSD), a murit la 25 octombrie 2021, la București, în urma unui accident de tramvai. De atunci, administrația comunei este condusă cu titlu interimar de viceprimarul Nicolae Marcel Prodan (PSD).

 

De asemenea, în România există o localitate, comuna Agigea (jud. Constanța), în care nu există consiliu local, fiind necesare alegeri parțiale și în acest sens.

 

De ce nu organizează Guvernul PNL + PSD + UDMR = Love alegeri parțiale? Din două motive: pentru că nu s-au pus de acord politic asupra unei date (și se complace în situație) și pentru că legea a fost făcută premeditat prost, fără să menționeze sancțiuni în cazul în care nu este respectată. Practic, legea zice că e obligatoriu să se organizeze alegeri parțiale în 90 de zile de la vacantarea funcției, dar nu prevede ce se întâmplă în cazul în care nu se organizează. Așa că acum se merge pe interimate în conducerile administrative din 50 de localități, în unele cazuri de peste un an.

 

* Foto generică: @Aurelia Alexa – Mediafax

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here