STOP! – Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie îi cere lui Liviu Dragnea: „Tratament egal pentru toţi angajaţii din domeniul bugetar”

0
336
Liviu Dragnea (sursa foto: bugetul.ro)

SCRISOARE DESCHISĂ. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), Liviu Pop, a remis mass-mediei o scrisoare deschisă prin care angajaţii din administraţia publică locală, prin preşedintele FSPAR Silvia Moldovan, îi cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, tratament egal al angajaţilor din administraţia publică locală cu cei din administraţia publică centrală şi din celelalte sectoare din domeniul bugetar:

 

Silvia Moldovan, președinte FSPAR (foto: agerpres.ro)

„Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România, în numele angajaţilor din administraţia publică locală, membrii ai acesteia, îşi exprimă dezacordul total faţă de opinia dumneavoastră exprimată public, referitoare la salarizarea din acest domeniu de activitate.

Această opinie este contrară principiilor legii salarizării unitare a angajaţilor plătiţi din fonduri publice, precum şi a realizarii unei reforme reale în domeniul administraţiei publice, care să asigure o salarizare decentă şi echitabilă a angajaţilor din acest sector şi un tratament nediscriminatoriu.

 

Pentru asigurarea premiselor unei transformări reale a administraţiei publice, s-a iniţiat modificarea legislaţiei în domeniul funcţiei publice şi al creării unui corp al funcţionarilor publici, profesionist, stabil, onest şi apolitic, care să urmăreasca interesul public şi satisfacerea cerinţelor şi nevoilor cetăţenilor.

 

În opinia noastră, depolitizarea funcţiei publice este cel mai important element al reformei, din perspectiva consolidării democraţiei, sens în care  este imperios necesar separarea administraţiei publice de palierul politic, în vederea evitării ingerinţelor politice în actul administrativ local. Ori propunerea dumneavoastră vizează tocmai politizarea funcţiei publice, atâta timp cât rămâne la latitudinea celui ales, care nu este un specialist în domeniu, să stabilească numărul de angajaţi, fără existenţa vreunui criteriu impus şi, de asemenea, să facă salarizarea după bunul lui plac, cu respectarea unui prag minim.

 

În aceasta situaţie, nu va mai exista o salarizare unitară a celor plătiţi din fonduri publice şi, în numele aşa-zisei autonomii locale, funcţionarii din administraţia publică locală, lipsiţi de protecţie şi stabilitate, vor fi la îndemâna celui ales şi vom avea parte de o politizare excesivă a administraţiei publice locale şi de o discriminare a angajaţilor din acest domeniu de activitate. Nu putem crede ca asta vă doriţi, deşi, cu certitudine, vă daţi seama că acesta va fi deznodământul.

 

Vă mărturisim că cei din administraţia publică locală am avut mari speranţe în dumneavoastră, bazându-ne pe faptul că v-aţi desfăşurat activitatea în acest domeniu şi, cunoscând problemele cu care ne confruntăm, cu multă corectitudine, veţi aşeza lucrurile astfel ca administraţia locală să nu mai fie umilită şi tratată ca cenuşăreasa sistemului bugetar.

Nu negam importanţa învăţământului şi sănătăţii, dar fără administraţie şi expertiza acestor funcţionari, cele două sectoare nu ar putea exista.

 

De aceea este foarte important ca fiecare dintre aceste sectoare să fie tratate în funcţie de importanţa lor, iar pentru aceeaşi pregătire şi activitate similară salarizarea să fie egală. În acest sens, un prim pas în salarizarea unitară trebuie să fie echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi apoi în cadrul aceloraşi sectoare.

 

Constatăm cu dezamăgire că nici Guvernul pe care l-aţi propus şi pe care îl sustineţi, cu toate ca prim-ministrul provine tot din administraţia publică locală, ca de altfel şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, nu manifestă interes pentru salariaţii din acest domeniu de activitate, ca dovadă că până în prezent suntem singurii care nu am fost invitaţi la negocieri pe legea salarizării unitare şi am fost singurii criticaţi pe motiv că unii am îndrăznit să aplicăm Decizia Curţii Constituţionale nr.794/2016, privind alinierea salariilor la nivelul maxim al familiei ocupaţionale, respectând anexele la Legea 284/2010, aşa cum prevede Decizia şi cum de altfel au procedat şi colegii noştri din serviciile descentralizate, în situaţia în care salariile noastre erau cele mai mici din sistemul bugetar.

 

Mai mult, am fost chiar ameninţaţi, ignorând un principiu la care ţineaţi atât de mult, cel al domniei legii, al liniştii fără ameninţările instituţiilor de forţă – DNA şi Curte de Conturi -, cu încălcarea prerogativelor legale şi constituţionale. Regretăm inconsecvenţa şi lipsa de rigurozitate în interpretarea legii atunci când interesul o impune.

 

Considerăm că pentru a elimina haosul din domeniul bugetar în ce priveşte salarizarea, creat în mare parte de modul de interpretare şi de aplicarea unor norme cu caracter provizoriu, este necesară o lege a salarizării unitare a celor plătiţi din fonduri publice, care să aibă la bază principii clare, nediscriminatorii şi care să ţină cont de salariile reale aflate în plată.

 

Nu ne dorim o nouă lege a salarizării unitare care să nu fie pusă în aplicare, din lipsa voinţei politice, pentru a putea da salarii discreţionare unor acoliţi, cum nu dorim ca funcţia şi funcţionarii publici din administraţia locală să fie la cheremul politicului, a celor aleşi. Ţinând cont de aspectele invocate, vă solicităm un tratament egal al angajaţilor din administraţia publică locală cu cei din administraţia publică centrală şi din celelalte sectoare  din domeniul bugetar.

 

Silvia Moldovan, preşedintele FSPAR”.ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here