SITUAȚIE ATIPICĂ – Deși CSM nu l-a reînvestit, pentru a-i prelungi mandatul de președinte al Tribunalului Maramureș, judecătorul Lucian Verdeș este unicul candidat la funcția scosă la concurs

0
2056

MAGISTRAȚI MARAMUREȘ. Decizia Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a scoate la concurs 5 funcții de conducere vacante sau care urmează a se vacanta în magistratura din Maramureș, respectiv posturile de președinte la Tribunalul Maramureș și la 4 din cele 5 judecătorii din județ (Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești), a stârnit o dilemă.

 

Dilema era legată de postul suprem de conducere al Tribunalului, la cele 4 judecătorii menționate funcțiile de președinte fiind vacante și fiind ocupate cu titlu interimar de judecători delegați (doar la Judecătoria Baia Mare postul de președinte este ocupat prin concurs). Însă postul de președinte al Tribunalului Maramureș era ocupat prin concurs, pe o perioadă de 3 ani, de judecătorul Lucian Alexandru Verdeș. Acesta a fost numit (în urma câștigării concursului la care care a fost unic candidat) la 16 iulie 2021 și, conform legii, ocupă postul până la 16 iulie 2024.

 

De regulă, președinților de instanțe, după expirarea perioadei de 3 ani în care au fost numiți în funcție în baza câștigării concursului, li se acordă, conform regulamentului și statutului, reînvestirea (aceasta nu este obligatorie, ci posibilă, însă de regulă se acordă). Reînvestirea poate fi făcută o singură dată, pe o perioadă de încă 3 ani. Practic, este limitat dreptul unui judecător de a ocupa aceeaşi funcţie de conducere la două mandate (cel câștigat și cel în care a fost reînvestit).

 

De aceea, decizia CSM de a scoate la concurs postul de președinte al Tribunalului Maramureș este atipică (funcția nici nu este declarată vacantă, acest fapt putându-se face doar cu 90 de zile înaintea expirării mandatului) și a generat unica variantă rațională: actualul președinte al Tribunalului Maramureș nu va fi reînvestit în funcție.

 

Însă la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Tribunalului, care se desfășoară prin Institutul Naţional al Magistraturii și este programat în perioada februarie-iunie 2024, s-a înscris un singur candidat: judecătorul Verdeș (actualul președinte al Tribunalului). Mai rămâne să obțină media 7, pentru încă 3 ani la conducerea Tribunalului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here