SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Vernisajul expoziției obiectelor medievale create de breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor din Baia Mare

0
478

PRELUCRAREA METALELOR ÎN PERIOADA MEDIEVALĂ. Vineri, 14 iulie 2023, la ora 12.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, situat în Baia Mare, pe strada Monetăriei nr. 1-3, are loc vernisajul expoziției „Bresle din Baia Mare, de la meșteșug la artă: Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor”.

 

Expoziția, care prezintă câteva aspecte ale meșteșugurilor medievale din Baia Mare, este dedicată tuturor persoanelor interesate de istoria noastră din perioade medievale, de istoria orașului Baia Mare și obiectele deosebite făurite de meșterii de atunci.

 

Meșterii din perioada medievală erau organizați în așa-numitele bresle, iar câteva dintre cele mai reprezentative sunt cele legate de prelucrarea metalelor: lăcătușii, fierarii și armurierii. Colecția muzeală ne permite prin varietatea pieselor din epoca medievală să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat.

 

Obiectele expuse sunt diverse: chei, lacăte, sigilii, săbii și teci de săbii foarte frumos lucrate și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal. Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat.

 

Expoziția va fi deschisă în lunile iulie și august 2023.

 

* Foto: @Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

 

dr. Sorana Mișca, muzeograf Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și curator expoziție



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here