SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – La Muzeul Județean de Artă din Baia Mare, expoziția „Introspectiv” a artistului plastic Rodica Tărțan

0
279
Rodica Tărțan

VERNISAJ. Joi, 7 martie 2024, începând cu ora 17:00, la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (localizat pe strada 1 Mai nr. 8), are loc vernisajul expoziției „Introspectiv”, a artistului plastic Rodica Tărțan, eveniment curatoriat de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă, și care îl are ca invitat pe istoricul de artă Vasile Duda.

 

Evenimentul va fi deschis de un recital de flaut susținut de Francesca Rozenbaicher, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte Baia Mare, sub îndrumarea profesorului Katoka Felix și a profesoarei corepetitor Ștefania Dragoș.

 

Expoziția „Introspectiv”, o incursiune în universul intim al artistei, univers care surprinde frumusețea discretă a peisajelor obișnuite și a cotidianului, transpusă în ulei pe pânză, punctează toate etapele de lucru din activitatea Rodicăi Tărțan și este un prilej deosebit pentru publicul larg de a descoperi și aprecia evoluția și contribuția sa remarcabilă la peisajul artistic băimărean, național și internațional.

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-31 martie 2024, de marți până duminică, între orele 10.00-17.00.

 

Cine este Rodica Tărțan

 

Curatorul expoziției, Robert Strebeli, a făcut o prezentare a artistei:

 

„Rodica Zamfira (Balaj) Tărțan s-a născut pe 27 ianuarie 1951 în Baia Mare, iar de-a lungul carierei sale a devenit una dintre personalitățile comunității artistice contemporane din Baia Mare și din România. Educația sa plastică a început la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde a studiat în perioada 1973-1977, specializându-se în Arte Textile – tapiserie și obținând diploma de licență în domeniul Arte Plastice și Decorative.

 

În 1996, a devenit membră titulară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, marcând un pas important în recunoașterea și validarea profesională a talentului și contribuției sale la arta românească. Paralel cu activitatea sa artistică, a împărtășit cunoștințele și pasiunea sa pentru artă ca profesor titular la Liceul de Arte din Baia Mare timp de 16 ani, până la pensionare, în 2010.

 

Rodica Tărțan și-a expus operele într-o serie impresionantă de expoziții personale și colective, atât în țară, cât și în străinătate. De la Baia Mare la București, din Ungaria în Italia, din Germania în Ucraina, lucrările sale au fost prezentate publicului larg și au fost apreciate pentru expresivitatea lor captivantă și pentru explorarea tematicilor variate, de la natură la simboluri și la motivul antropomorf.

 

Operele sale vibrante și expresive sunt adesea caracterizate de utilizarea culorilor intense, compozițiilor dinamice și explorarea detaliilor și simbolurilor. Rodica Tărțan reușește să transmită emoții puternice și să inspire reflecție și contemplare prin intermediul creațiilor sale artistice.

 

Comentariile critice evidențiază profunzimea și complexitatea universului său artistic: Rodica Tărțan fixează în picturile sale adevărate traiectorii mentale prin care «toate lucrurile sunt într-o necurmată frământare, așa cum nu se poate spune; ochiul nu se mai satură privind și urechea nu obosește auzind». Experiența și bucuria privirii retrospective i-au adus împlinirile eclesiastului și candoarea mulțumirii cu sine în armonii cromatice și compoziții solitare. – Vasile Duda, istoric de artă”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here