SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – În 10-11 noiembrie, la Baia Mare, One Jazz Festival: de la Jazz Sabbath la Black Sabbath

0
279

ONE JAZZ FESTIVAL 2023 – BAIA MARE. În 10 și 11 noiembrie 2023, în Baia Mare va avea loc cea de-a cincea ediție a One Jazz Festival, eveniment organizat de Asociația One Sound. Capul de afiș al festivalului este Jazz Sabbath, care are o istorie aparte. Și deopotrivă un sound aparte în demersul său muzical.

 

O muzică specială

 

Jazz Sabbath e un trio de jazz din Marea Britanie cu interpretări instrumentale jazz ale pieselor trupei Black Sabbath. Sub conducerea pianistului Adam Wakeman (Black Sabbath și trupa solo a lui Ozzy Osbourne, începând cu 2004), Jazz Sabbath explorează granițele dintre jazz și piesele care au definit stilul heavy metal, redând ecouri ale unor riffuri de jazz existente, dar și dezvăluind unele noi.

 

Prezentându-se drept un trio de jazz format în 1968 și ca fiind autorii de facto ai pieselor făcute ulterior celebre de Black Sabbath, cei de la Jazz Sabbath și-au lansat albumul de debut cu titlu omonim în anul 2020. În aprilie 2022 au lansat vol. 2, care s-a clasat pe locul 6 în clasamentul Billboard jazz album. Ambele albume, de altfel, au beneficiat de ediții speciale Mono Record Store Day, care s-au epuizat în câteva zile.

 

Un adevăr

 

Jazz Sabbath a fost în fruntea mișcării underground de jazz din Marea Britanie la sfârșitul anilor ’60. În 1969 a înregistrat două albume, dar niciunul dintre acestea nu părea destinat să fie lansat vreodată. Până acum!

 

Din cauza unor dispute cu un instrumentist, înregistrarea celui de-al doilea album a trebuit să fie abandonată. Primul lor album a fost finalizat, dar când a apărut vestea că pianistul și deopotrivă liderul trupei, Milton Keanes, a suferit un atac de cord, casa de discuri a anulat lansarea. Nu a vrut să riște lansarea unui album al unei trupe care și-ar putea pierde liderul.

 

Atunci când Milton a ieșit din spital, în septembrie 1970, a aflat că o trupă din Birmingham lansase două albume care includeau versiuni heavy metal ale pieselor sale. Milton a încercat să ia legătura cu casa sa de discuri, dar a aflat că aceasta nu mai exista, iar proprietarul ei era în închisoare. Mai rău, albumele Jazz Sabbath fuseseră distruse în iunie 1970, când a ars depozitul în care fuseseră adăpostite. Mai apoi s-a dovedit că a fost o fraudă de asigurare a proprietarului casei de discuri. În absența oricăror dovezi fizice care să ateste faptul că el ar fi scris melodiile, Milton nu a mai putut face nimic. Și mai frustrant a fost faptul că acea trupă din Birmingham și-a dat numele după una din melodiile sale, nefacând altceva decât să pună sare pe rană.

 

Întrucât cealaltă trupă a lansat mai multe albume care includeau cântecele lui Milton, cei trei membri ai Jazz Sabbath au decis să se despartă.

 

Descoperirea, în 2019, a benzilor master ale albumului de debut, urmată de relansarea albumului, în 2020, a schimbat totul. Odată cu expunerea furtului de către formația din Birmingham, Jazz Sabbath s-a reunit și a finalizat, într-un final, înregistrarea celui de-al doilea album. Acum își poate prezenta melodiile în forma lor originală.

 

Celălalt adevăr

 

Milton Keanes este, de fapt, Adam Wakeman, cel care a cântat mult timp la clape și chitară pentru Black Sabbath și Ozzy Osbourne. În 2013, într-o seară liberă din timpul unui turneu Black Sabbath în Germania, Adam și agentul de securitate al trupei Sabbath au stat la barul hotelului până dimineață. Agentul l-a întrebat pe Adam dacă poate cânta la pianul din bar setul pieselor Black Sabbath. Adam s-a gândit că ar fi amuzant să interpreteze melodiile sub formă de improvizații jazz, astfel că a cântat până când personalul barului a vrut să plece acasă.

 

Ideea a luat amploare, iar Adam a inventat personajul și povestea lui Milton Keanes (pe care l-a considerat întotdeauna un nume grozav pentru un pianist de jazz). În 2020, a fost lansat primul album Jazz Sabbath, însoțit de un film documentar despre grup și despre istoria sa nefericită.

 

“Mockumentarul” a avut parte de o atenție mediatică amplă și a stârnit unele controverse în rândul fanilor Black Sabbath. Albumul a avut parte de recenzii foarte bune atât din partea criticilor de rock, cât și a celor de jazz. Un al doilea album a fost lansat în 2022. Ambele albume au intrat în topurile de jazz Billboard și au beneficiat de ediții speciale Mono Record Store Day.

 

Pe aceste albume, lui Adam i se alătură Ash Soan (Adele) la tobe și Jerry Meehan (Robbie Williams) la bas, plus o serie de muzicieni invitați, precum Gus G (Ozzy Osbourne, Firewind), Fraser T. Smith (Sam Smith, CeeLo Green) și Simon McBride (Deep Purple). De menționat că toți își folosesc pseudonimele din anii 1960.

 

”Mare rafinament muzical” – Jazz Journal

 

Primul lor turneu european (2022) a avut câteva momente importante: două spectacole „sold out” la EFG London Jazz Festival și alte câteva pe parcursul turneului: peste 200.000 de persoane au urmărit live stream-ul concertului lor din cadrul festivalului Leverkusen Jazztage, din Germania.

 

Iată și câteva punctări ale presei legate de Jazz Sabbath:

•       ”Concept original și mare rafinament muzical” – Jazz Journal

•       ”Un succes răsunător” – Jazzwise Magazine

•       ”Muzica este mult mai prolifică decât legenda imaginară” – Jazz ‘n More

•       ”Este fantastic!” – BBC radio

•       ”Unele dintre cele mai bune cover-uri Sabbath din toate timpurile” – Decibel Magazine

•      ”Niciodată heavy metalul nu a sunat atât de groovy” – MetalTalk

•       ”Interpretări spectaculoase” – Metal Injection

•       ”Diabolic de inteligent” – Metal Rules

•       ”Chiar îmi place asta!” – Ozzy Osbourne.

 

Iulius Eduard Keller, manager One Jazz Festival



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here