SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Două noi spectacole digitale 4K în Baia Mare, la cel mai modern planetariu optic din România

0
1807

DOCUMENTARE 4K. Începând de astăzi, marți, 3 martie 2020, Complexul Astronomic Baia Mare, cel mai modern planetariu optic din România, prezintă, alături de demonstrațiile clasice cu proiectorul optic ZEISS Skymaster ZKP4, două spectacole digitale full-dome (pe întreaga cupolă).

 

Spectacolele constau în prezentarea a două documentare imersive într-o proiecție de 360 grade, dimensionate 4K, astfel că rezoluția oferă o vizibilitate execelentă – instituția are în pregătire și o a treia unitate, de planetariu portabil (cu o cupolă gonflabilă de 5 metri), care va fi asistată de o proiecție prin oglindă semisferică.

 

Spectacolele „De la Terra spre Univers” (durata: 30 min, vârsta recomandată: de la 12 ani) și „Două piese mici de sticlă” (durata: 25 minute, vârsta recomandată: de la 5 ani) vor fi prezentate de marți până duminică de la orele 10, 12 și 14.

 

„De la Terra spre Univers”, produs de Observatorul European de Sud – ESO Supernova Planetarium și dublat în limba română, este o introducere extrem de accesibilă pentru public în știința cunoașterii și înțelegerii Universului, pornind de la perspectiva antică și trecând prin toate marile revelații până la actualul model cosmologic. Aventura în cosmos pornește de la Soare și închipuie o spectaculoasă incursiune prin sistemul solar, către cele mai importante stele, roiuri stelare, galaxii și structuri fundamentale cuprinse în Univers.

 

„Două piese mici de sticlă”, produs de Imiloa Astronomy Center of Hawai, Insterstelar Studios, Carnegie Science Center, surprinde doi elevi ce interacționează cu o femeie astronom la un star-party (observații astronomice). Copiii află istoria telescopului, de la modificările făcute de Galilei ocheanului confecționat de un copil din două bucățele de sticlă și până la lansarea telescopului spațial Hubble al ESA/NASA și astronomia viitorului. Spectacolul arată cum funcționează telescoapele și cum sunt acestea utilizate de astronomi pentru a scruta structurile cosmice pentru a înțelege mai bine rolul și locul nostru în Univers.

 

Demonstrațiile astronomice optice cu proiectul stelar Zeiss Skymaster ZKP4 se vor desfășura după același program ca până acum (de marți până duminică, de la orele 9, 11, 13 și 15).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here