SCANDALUL SEXUAL DIN JANDARMERIE – Începe procesul șefului suspendat al Jandarmeriei Maramureș, colonel Petru Marcel Florișteanu, la 7 luni după ce a fost pus sub control judiciar

1
2024
Petru Marcel Florișteanu

ÎNCEPE PROCESUL COLONELULUI FLORIȘTEANU. La 7 luni de la punerea sub control judiciar și declanșării interdicției de a-și exercita funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș (UM 0716), colonelul Petru Marcel Florișteanu, a pierdut toate căile de atac care vizau neînceperea unui proces penal sub acuzația de tentativă de agresiune sexuală (a subalternelor). Implicit, peste exact o săptămână, luni, 26 iunie 2023, a fost fixat primul termen al procesului fostului șef al Jandarmeriei Maramureș, care are ca obiect agresiunea sexuală și care va fi judecat de magistratul desemnat al Secției Penale a Tribunalului Militar Cluj-Napoca.

 

Mai exact, Florișteanu, care are 5 copii din cele două căsătorii (și actuala sa soție este angajată tot la Jandarmeria Maramureș), acuzat că a încercat să sărute cu forța o subalternă (cea care l-a reclamat), a fost pus sub acuzare de căpitan magistrat (procuror militar) George Ion Pop pentru tentativă raportată la act de natură sexuală săvârșit prin constrângere (agresiune sexuală) – considerată infracțiune și pedepsită conform Codului Penal cu închisoare de la 1 an la 3 ani și jumătate și interzicerea unor drepturi.

 

Vă reamintim că la 21 noiembrie 2022, colonelul Florișteanu a fost ridicat de procurorii militari de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Maramureș și dus la sediul Parchetului Militar Cluj, unde a fost pus sub control judiciar pentru tentativă la agresiune sexuală și abuz de autoritate. În perioada noiembrie 2022 – mai 2023, Florișteanu a uzitat de toate căile pentru ca instanța militară să nu dispună începerea judecăţii în cauză, contestând modul de administrare a probelor (de procurorii militari), modul de efectuare a actului de urmărire penală și legalitatea sesizării instanţei.

 

La 30 mai 2023, Curtea Militară de Apel București a respins definitiv contestația lui Florișteanu, menținând decizia din 12 aprilie 2023 a judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Militar Cluj, care a dispus începerea judecăţii în cauză. Tribunalul Militar Cluj a fixat deja primul termen de judecată: 26 iunie 2023. Florișteanu a fost trimis în judecată sub control judiciar.

 

Pe lângă fapta pentru care va fi judecat Florișteanu, de a încerca (la 23 septembrie 2022) să sărute o subalternă, plutonier în cadrul Jandarmeriei Maramureș – cea care a depus plângere împotriva comportamentului șefului ei -, rechizitoriul menționează că în perioada iulie-noiembrie 2022, patru subalterne ale lui Florișteanu au demisionat, fiind hărțuite de șeful Jandarmeriei județene, una dintre acestea, maior, figurând ca martor în dosarul care a fost înregistrat la Tribunalul Militar Cluj la 10 martie 2023. De asemenea, în rechizitoriu este consemnat faptul că Florișteanu se uita la filme porno, în timpul programului de lucru, de pe laptopul de serviciu.

 

Colonelul Petru Marcel Florișteanu, originar din comuna Dolhasca (jud. Suceava), este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru I. Cuza” – Arma Jandarmi (în 2000), fost comandant de pluton și apoi de detașament la Jandarmeria Iași, participant timp de 6 luni (noiembrie 2011-mai 2012) la misiunea internațională din Wardak (Afganistan) – pentru care primește un venit suplimentar de veteran teatre de operații de 6.325 lei/an -, iar din 2014 conduce Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.

 

În acest moment, deși colonelul Florișteanu este trimis în judecată sub control judiciar, el este în continuare angajat al instituției (merge la serviciu, deși nu mai îndeplineşte atribuţiile funcţiei deţinute, îi este suspendată autorizația de acces la informații clasificate și dreptul de a purta arma de serviciu și, evident, nu i se acordă sporurile aferente exclusiv funcției deținute din care este suspendat).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here